:

Hur fungerar en SPAC?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en SPAC?
  2. Hur fungerar IPO i USA?
  3. Vad är Spacar?
  4. Vad händer med aktier vid Merge?
  5. Hur fungerar en börsnotering?
  6. Vad händer med aktier om bolaget blir uppköpt?

Hur fungerar en SPAC?

Ett förvärvsbolag, även kallat ett Special Purpose Acqusition Company (SPAC), är ett icke verksamhetsdrivande bolag som har tillsyfte att ta in kapital genom en börsnotering och inom en viss tid därefter, normalt 24‑36 månader, förvärva ett onoterat bolag som därigenom blir noterat efter en granskningsprocess av Nasdaq ...

Hur fungerar IPO i USA?

IPO, Initial Public Offering, innebär att notera ett bolag på börs eller annan marknadsplats. Att notera aktier på en börs eller annan marknadsplats innebär att bolaget går från att vara privat till publikt.

Vad är Spacar?

SPAC-bolag som backas upp av kändisar är ett fenomen som blivit allt vanligare i USA. SPAC, eller Special Purpose Aquisition Company som det egentligen heter, är grovt förenklat ett tomt skal utan operativ verksamhet vars syfte är att hitta en annan verksamhet att köpa upp för bolagets kapital.

Vad händer med aktier vid Merge?

Här handlar det om att de aktieägare som tvingas göra sig av med sina aktier ska få en skälig ersättning. Vad en skälig ersättning ska vara utses av en så kallad skiljenämnd, en slags domstol. Tvångsinlösenprocessen börjar med att det köpande bolaget avnoterar det uppköpta bolaget från börsen.

Hur fungerar en börsnotering?

Börsnotering, eller IPO (Initial Public Offering) som det oftast kallas, är när ett bolag noteras på börsen. Det innebär att de gör aktierna i bolaget tillgängliga för handel på en marknadsplats där aktierna noteras, till exempel Stockholmsbörsen. ... Då ökar antalet aktier i bolaget.

Vad händer med aktier om bolaget blir uppköpt?

Om du säljer aktierna får du antingen kontanter eller aktier i det nya företaget om bolaget blir uppköpt. Om du förkastar budet kan det hända att aktierna blir tvångsinlösta. Det inträffar om majoritetsägaren förvärvar 90% eller mer av aktierna och önskar köpa resterande utestående aktier.