:

Hur samlades sopor in för 100 år sedan?

Innehållsförteckning:

  1. Hur samlades sopor in för 100 år sedan?
  2. Hur sorterades avfall förr?
  3. Vad gjorde man med sopor förr i tiden?
  4. När började Sverige sopsortera?
  5. När började man med sophämtning?

Hur samlades sopor in för 100 år sedan?

Någon samordnad avfallshantering fanns inte utan latrin och sopor kastades direkt på gatan i dåtidens svenska städer. ... Städernas latrin samlades in och köptes av bönderna för att användas som gödsel och soporna, som på denna tid mest bestod av organiskt material, samlades in för att användas som grisfoder.

Hur sorterades avfall förr?

De flesta kommuner hade sophämtning och sorterade ut sådant som kunde användas som växtnäring och som foder till bland annat grisar, men kemikalier från fabrikerna släpptes ut i naturen direkt eller grävdes ner.

Vad gjorde man med sopor förr i tiden?

Under 1800-talet började man köra bort soporna och elda upp dem. I dag återvinns en stor del av våra sopor i Sverige. Glas, tidningspapper och plast blir nya flaskor, tidningar och förpackningar. Ett annat sätt att låta soporna göra nytta är att elda upp dem och ta vara på energin.

När började Sverige sopsortera?

Att källsortera papper, glas och plast tillhör vardagen för de flesta av oss. Men redan för hundra år sedan inleddes de första försöken med källsortering i Stockholm. Försöken med sopsortering började i slutet av 1800-talet, då staden Stockholm anlitade företaget Särimner som matade grisar med avfallet.

När började man med sophämtning?

Ännu viktigare var att Stockholm startade kommunal renhållning 1859. I Göteborg startade renhållningsstyrelsen sin verksamhet 1885. I Malmö skedde detta 1898, fem år efter Lund, och i Linköping 1909. I de flesta av Sveriges städer organiserades renhållningen i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet.