:

Vad skiljer SSRI från SNRI?

Innehållsförteckning:

  1. Vad skiljer SSRI från SNRI?
  2. Hur fungerar Brintellix?
  3. När mår man bättre av SSRI?
  4. Hur lång tid tar det innan Brintellix verkar?
  5. När kommer effekten av Brintellix?

Vad skiljer SSRI från SNRI?

Till skillnad från SSRI som verkar specifikt på serotonin verkar SNRI både på serotonin- och noradrenalinnivåerna i hjärnan. Ofta har SNRI även ev svagt hämmande effekt på dopaminupptaget. Effekten är jämförbar med SSRI.

Hur fungerar Brintellix?

Den aktiva substansen i Brintellix, vortioxetin, är ett antidepressivt läkemedel. Det verkar på olika receptorer för serotonin i hjärnan, genom att blockera verkan av vissa receptorer och stimulera andra receptorer.

När mår man bättre av SSRI?

Det kan kännas jobbigt att fortsätta med medicinen innan den har börjat verka, men det brukar oftast kännas bättre efter ungefär tre veckor. Vissa kan få biverkningar innan de börjar må bättre, till exempel bli mer oroliga eller få svårt att sova. Såna biverkningar brukar försvinna efter de första veckorna.

Hur lång tid tar det innan Brintellix verkar?

Tabletten kan tas med eller utan mat. Behandlingens varaktighet Ta Brintellixlänge som din läkare rekommenderar. Fortsätt att ta Brintellix även om det tar ett tag innan du känner en förbättring av ditt sjukdomstillstånd. Behandlingen ska fortsätta i minst 6 månader efter att du mår bra igen.

När kommer effekten av Brintellix?

Samtidig behandling med icke-selektiva monoaminoxidashämmare (MAOIs) eller selektiva MAO-A- hämmare (se avsnitt 4.5). Behandling med Brintellix rekommenderas inte för barn i åldern 7 till 11 år då säkerhet och effekt för vortioxetin inte har fastställts för denna åldersgrupp.