:

Hur fungerar ett smörjsystem?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar ett smörjsystem?
  2. Vad är motorns hjälpsystem?
  3. Vad är engine flush?
  4. Hur fungerar Centralsmörjning?
  5. Hur fungerar en servo?
  6. Vad finns i kylarvätska?
  7. Hur använder man Rengöringsolja?
  8. Hur mycket kostar en motortvätt?

Hur fungerar ett smörjsystem?

Oljans roll i ett smörjsystem är att minska friktionen och skydda systemet. Oljans roll i ett smörjsystem är att minska friktionen och skydda systemet, det betyder att den arbetar hårt. Beroende på system och typ av olja slits den olika fort och olika mycket.

Vad är motorns hjälpsystem?

För att motorn inte ska överhettas och ta skada finns det ett kylsystem. De flesta motorer kyls ned av vätska som pumpas genom motorn. Kylvätskan består vanligtvis av hälften glykol och hälften vatten. ... Glykolen sänker kylvätskans fryspunkt vilket gör att vätskan inte fryser även om det blir minusgrader.

Vad är engine flush?

PRO-TEC Engine Flush - är en "invändig" motortvätt löser molykylärt upp skadliga föroreningar, slam och koksavlagringar i hela olje- och smörjsystemet som uppstår under drift.

Hur fungerar Centralsmörjning?

Från en centralt placerad behållare/pump distribueras smörjmedel hydrauliskt ut till leder och lager via slangar, rör och fördelare. Varje led får en anpassad mängd smörjmedel och detta sker genom att smörjmedlet pressas igenom fördelare som via större eller mindre dosering ger rätt mängd.

Hur fungerar en servo?

Hydrauliska system Pumpen levererar hydraulvätska under tryck. När ratten vrids och det är motstånd från hjulen öppnas en ventil som leder in hydraulvätskan till en kolv som hjälper till att vrida hjulen i den önskade riktningen. När man har vridit hjulen i det önskade läget upphör motståndet och då stängs ventilen.

Vad finns i kylarvätska?

Kylarvätska används för att förhindra att motorer i bilar och båtar överhettas. Kylarvätskan innehåller ofta etylenglykol för att vätskan inte ska frysa och för att smörja och skydda motorn från korrosion. Ren glykol är färglös, men tillverkare färgar ofta den färdiga produkten exempelvis grön eller blå.

Hur använder man Rengöringsolja?

Olika typer av rengöringsolja för motorer Dessa är specialmedel som hälls på en varm motor, i den gamla motoroljan, och därefter lämnas motorn att gå på tomgång en stund (10 minuter cirka) och därefter tömmer du oljetråget på den gamla oljan. (Obs! Tänk på att den är varm – så skydda dig när du tömmer.)

Hur mycket kostar en motortvätt?

En pensel med långt skaft är ett bra verktyg för att komma åt trånga ställen. Avfettningen kan sköljas bort med högtryck, men med slangen på lite avstånd. Vill man inte tvätta motorn själv, kostar det cirka 500 kronor att låta en proffsfirma göra jobbet.