:

Vad gör man på ungdomsvård?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör man på ungdomsvård?
  2. Vad betyder ungdomshem?
  3. Vad innebär det att man blir straffmyndig?
  4. Varför åker man in på SiS?
  5. Hur länge kan man få sluten ungdomsvård?
  6. Kan man få fängelse om man är 17 år?

Vad gör man på ungdomsvård?

FAQ ungdomsvård På ungdomshemmet finns personal – behandlingsassistenter, lärare, psykologer, sjuksköterskor med flera. De ska hjälpa den unge, bland annat med att planera hennes/hans behandling och skolgång, och skriva en behandlingsplan.

Vad betyder ungdomshem?

Ungdomshem eller SiS-hem är i Sverige en form av social dygnsvård med Statens institutionsstyrelse (SiS) som huvudman. Ungdomar kan placeras på ungdomshem med stöd av Lagen om vård av unga (LVU) eller Lagen om sluten ungdomsvård (LSU).

Vad innebär det att man blir straffmyndig?

15 år. Du blir straffmyndig. Det betyder att du kan straffas för ett brott.

Varför åker man in på SiS?

Du har begått ett brott, men eftersom du är så ung har du blivit dömd till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Därför har du kommit till ett av SiS särskilda ungdomshem. Du kommer att få vård och behandling som ska hjälpa dig så att du inte fortsätter att begå brott.

Hur länge kan man få sluten ungdomsvård?

Straffet är tidsbestämt och kan vara mellan 14 dagar och upp till 4 år. Till skillnad från fängelsedömda blir inte den som blivit dömd till sluten ungdomsvård frigiven efter att två tredjedelar av strafftiden avtjänats. 80-100 ungdomar är varje år intagna i den slutna ungdomsvården i Sverige.

Kan man få fängelse om man är 17 år?

För riktigt allvarliga brott, till exempel mord eller våldtäkt, finns straffet sluten ungdomsvård. Du som begår ett allvarligt brott när du är 15 till 17 år döms ofta till sluten ungdomsvård, i stället för fängelse.