:

Hur går en Skelettscintigrafi till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur går en Skelettscintigrafi till?
  2. Hur går en undersökning med gammakamera till?
  3. Vad är nuklearmedicin?
  4. Hur går en PET undersökning till?
  5. Hur görs Skelettröntgen?
  6. Hur går röntgen av njurar till?
  7. Vad gör en gammakamera?

Hur går en Skelettscintigrafi till?

Vid skelettscintigrafi studeras skelettets nybildning vilket påverkas av flera sjukdomsprocesser. Genom att binda en radioaktiv isotop till en fosfatförening kan man med en gammakamera följa mineraliseringen vid nybildning av ben.

Hur går en undersökning med gammakamera till?

Gammakameran fungerar genom att man tillför en så kallad isotop, ett radioaktivt ämne, i patientens blodomlopp, som tas upp av muskelcellerna i hjärtat. ... Om något område har otillräckligt blodflöde kommer området ta upp mindre av isotopen och visa sig på bilderna som ett mörkt parti.

Vad är nuklearmedicin?

Vid nuklearmedicinska undersökningar och behandlingar tillför man kroppen ett radioaktivt spårämne, oftast via ett blodkärl. Detta spårämne tas upp av specifika celler/organ. Med en PET-kamera eller gammakamera kan man sedan studera hur spårämnet fördelar sig i kroppen eller hur organen fungerar.

Hur går en PET undersökning till?

Undersökningen går till så att patienten ligger på en brits och det radioaktivt märkta spårämnet ges i blodet som injektion. Patienten får därefter vila och efter cirka en timme förs britsen in i en cirkelrund apparat, en PET-kamera. ... Biverkningar efter en PET-undersökning är sällsynta.

Hur görs Skelettröntgen?

Bilderna tas med en röntgenapparat Du får först ta av dig kläder och smycken på den del av kroppen som ska undersökas. Du kan undersökas stående, sittande eller liggande. Röntgenbilder tas både framifrån och från sidan. Under tiden måste du vara stilla för att bilderna ska bli skarpa.

Hur går röntgen av njurar till?

För att kunna se njurarna och urinvägarna måste vi spruta in ett kontrastmedel i din kropp. Med hjälp av en nål sätts därför en plastslang in i ett kärl i armen. Genom denna sprutas kontrastmedel in i blodet som gör att vi tydligare ser njurarna och urinvägarna.

Vad gör en gammakamera?

Bilder, eller en serie bilder, tas ur olika vinklar med en gammakamera som fångar upp det radioaktiva upptaget. Bilderna bearbetas sedan av en dator. Skintigrafi ger i regel mindre stråldos än en vanlig röntgenundersökning.