:

Hur gör man leverantörsreskontra?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man leverantörsreskontra?
  2. Vad är en reskontra?
  3. Måste man ha reskontra?
  4. Vad är Hjälpbokföring?
  5. Hur gör man en kontering?
  6. Vilka olika typer av reskontra kan förekomma i ett företag?
  7. Vad är Anläggningsreskontra?
  8. Vad menas med löpande bokföring?

Hur gör man leverantörsreskontra?

I balansräkningen finns en skuldpost som heter leverantörsskulder. En leverantörsreskontra är en sidoordnad bokföring till kontot leverantörsskulder och precis som med kundreskontran så bör du göra en avstämning varje månad mellan balansräkningens konto leverantörsskulder och leverantörsreskontran.

Vad är en reskontra?

Reskontra kan ses som en sidoordnad bokföring och används framförallt för att kunna ge detaljerad information om exempelvis kunder, leverantörer och löner. Den kan ses som en databas där information samlas om fakturor, påminnelser, eller löner beroende på vilken grupp reskontran syftar till.

Måste man ha reskontra?

Reskontran måste inte användas men det kan verkligen vara en hjälpande hand när man snabbt behöver få tag på viktig information. Dessa reskontror blir därmed ett underlag för resten av bokföringen. Ofta är det företagets storlek och behov som styr antalet reskontror i en bokföring.

Vad är Hjälpbokföring?

Hjälpbokföring, innehåller information som underlättar och är underlag för bokföringen. När man som företagare säljer tjänster till andra företag inom samma sektor ska köparen redovisa momsen inte säljaren. Betalningen sker efter inköpstillfället, blir en kundfordran.

Hur gör man en kontering?

Vid kontering utgår du från din verifikation när du anger belopp, datum för händelsen och vilket konto som ska användas. Du anger även debet och kredit för händelsen. Läs mer om debet och kredit. Förr i tiden användes en så kallad konteringsstämpel där du fyllde i aktuella uppgifter från verifikationen.

Vilka olika typer av reskontra kan förekomma i ett företag?

Det finns flera olika typer av reskontror, exempelvis vanlig reskontra, kundreskontra och leverantörsreskontra. En reskontra är en form av databas som finns till för att samla detaljerad information om kunder, leverantörer och löner i första hand. Den finns som sidoordnad bokföring till huvudbokföringen.

Vad är Anläggningsreskontra?

Anläggningsreskontra. Eftersom varje anläggningstillgång (inventarier, byggnader mm) ska värderas för sig i bokslutet måste man hålla reda på vilka anläggningstillgångar man har i företaget. Det gör man genom att använda sig av ett anläggningsregister.

Vad menas med löpande bokföring?

Löpande bokföring innebär att ett företag löpande ska bokföra alla affärshändelser senast vid en viss tidpunkt. ... Tidpunkten för bokföring Huvudregeln är att bokföring av kontanta in- och utbetalningar ska ske senast påföljande arbetsdag och att övriga affärshändelser ska bokföras så snart det kan ske.