:

Hur deklarerar man investeringssparkonto?

Innehållsförteckning:

  1. Hur deklarerar man investeringssparkonto?
  2. Vad innebär schablonbeskattning?
  3. Vad är schablonbeskattat konto?
  4. När höjdes Schablonintäkten på Isk?
  5. Vad är Schablonintäkten för 2020?

Hur deklarerar man investeringssparkonto?

Hur deklarerar jag för mitt ISK? I och med att ett investeringssparkonto är schablonbeskattat så behöver du inte manuellt deklarera för dina vinster och förluster i deklarationen. Istället kommer din schablonintäkt förtryckt i din deklaration.

Vad innebär schablonbeskattning?

  • Schablonbeskattning innebär att man bestämmer att 20% av försäljningspriset ska räknas som anskaffningspriset, allt annat betraktas som vinst och beskattas därför med 30%. Schablonbeskattning bestraffar dig alltså om dina aktier inte gått upp med 400% eller mer, vilket är väldigt hög avkastning.

Vad är schablonbeskattat konto?

  • ISK är ett så kallat schablonbeskattat konto, vilket innebär att du betalar en viss procentsats i skatt per år. Procentsatsen är baserad på kontots värde istället för på de vinster du gör, som för ett aktie- & fondkonto. Läs mer om hur ett aktie- & fondkonto, en depå eller ett VP-konto beskattas .

När höjdes Schablonintäkten på Isk?

  • Den 1 januari 2018 höjdes schablonskatten på ISK. Schablonintäkten beräknas nu genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan plus en procentenhet. Statslåneräntan den 30 november 2019 var -0,09 %, alltså ska kapitalunderlaget multipliceras med 1,25 %. Schablonskattesatsen för 2020 blir alltså 30 % av 1,25 %, dvs 0,375 %.

Vad är Schablonintäkten för 2020?

  • Schablonintäkten beräknas nu genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan plus en procentenhet. Statslåneräntan den 30 november 2019 var -0,09 %, alltså ska kapitalunderlaget multipliceras med 1,25 %. Schablonskattesatsen för 2020 blir alltså 30 % av 1,25 %, dvs 0,375 %.