:

Hur fungerar lagen om vård av missbrukare?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar lagen om vård av missbrukare?
  2. Vad är LVM för en sorts lag?
  3. Vad innebär lagen om vård av missbrukare?
  4. Vilken vård är tillämplig för vuxna missbrukare?
  5. Vad är förvaltningsrättens beslut om vård av missbrukare?

Hur fungerar lagen om vård av missbrukare?

En person som inte kan bryta sitt missbruk, inte går med på vård och utgör en fara för sig själv eller andra kan vårdas enligt Lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM. Syftet är att bryta missbruket och motivera till frivillig behandling. Det är socialnämnden som ansöker om att personen ska vårdas mot sin vilja.

Vad är LVM för en sorts lag?

Syftet med vården enligt LVM (lag om vård av missbrukare i vissa fall) är att bryta ett livshotande missbruk och motivera till frivillig behandling. LVM-vården får pågå i högst sex månader. Så snart som möjligt ska den övergå i öppnare former utanför institutionen, så kallad § 27-vård.

Vad innebär lagen om vård av missbrukare?

  • LVM – lagen om vård av missbrukare ger möjligheter för socialtjänsten att omhänderta individer som har ett gravt missbruk och som riskerar att fara riktigt illa. Omhändertagandet ska syfta till att individen får vård på ett behandlingshem och tvångsvården får endast ske under en begränsad tid.

Vilken vård är tillämplig för vuxna missbrukare?

  • Vård enligt LVM är tillämplig när generalindikationen samt någon av specialindikationerna i 4§ LVM är uppfyllda, Lagen är endast tillämplig för vuxna missbrukare. För åldrarna 15-20 år tillämpas som regel LVU (Lagen om vård av unga).

Vad är förvaltningsrättens beslut om vård av missbrukare?

  • Det är förvaltningsrätten som beslutar om en person ska få vård enligt "lag om vård av missbrukare i vissa fall" (LVM). För att förvaltningsrätten ska kunna besluta om tvångsvård ska: personen ha missbrukat exempelvis alkohol eller narkotika på ett sådant sätt att hon eller han behöver vård för att bryta missbruket, och