:

Hur är regeringsformen disponerad?

Innehållsförteckning:

  1. Hur är regeringsformen disponerad?
  2. Vad menas med att folkstyrelsen förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick?
  3. Vad innebär det att den offentliga makten utövas under lagarna?
  4. Vilka av följande rättigheter kan inskränkas med hjälp ett enkelt riksdagsbeslut?
  5. Vad händer om man bryter mot grundlagen?

Hur är regeringsformen disponerad?

Regeringsformen börjar med grunderna för statsskicket och slår fast att all offentlig makt utgår från folket. Det betyder att medborgarna är med och bestämmer genom de politiker som väljs in i riksdag, kommuner och regioner. Detta kallas representativ demokrati.

Vad menas med att folkstyrelsen förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick?

Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse. Den offentliga makten utövas under lagarna.” ... De svenska partierna är därför nödvändiga för att företräda väljarna.

Vad innebär det att den offentliga makten utövas under lagarna?

Den offentliga makten utövas under lagarna. 2 § Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten.

Vilka av följande rättigheter kan inskränkas med hjälp ett enkelt riksdagsbeslut?

Ex: åsiktsfrihet, skydd mot åsiktsregistrering, skydd mott tortyr och kroppsstraff. Övriga fri och rättigheterKan inskränkas genom riksdagsbeslut. Ex demonstrationsfrihet, mötesfrihet yttrandefrihet. Dock endast speciella skäl för att inskränka dessa rättigheter.

Vad händer om man bryter mot grundlagen?

Grundlagsbrott. I tryckfrihets- och yttrandefrihetsmål är Justitiekanslern ensam den som kan väcka åtal. Om det sker ett brott mot de andra grundlagarna, som inte kan åtalas enligt en vanlig lag, betraktas det som en politisk process, där medborgarna anses "döma" de skyldiga i allmänna val.