:

Vilken strålning är radioaktiv?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken strålning är radioaktiv?
  2. Vad kan hända om man utsätts för radioaktiv strålning?
  3. När är radioaktivitet farligt?
  4. Vad menas med att ett ämne är radioaktivt?
  5. Vad gör strålning med kroppen?
  6. Vad innebär det att strålning är joniserande?
  7. Hur mäts radioaktiv strålning i Nordeuropa?
  8. Vad innehåller radioaktiva ämnen?
  9. Varför är radioaktiva ämnen farliga?
  10. Vad är en ny symbol för radioaktivitet?

Vilken strålning är radioaktiv?

Radioaktivitet kallas den process då instabila atomkärnor spontant sönderfaller och avger joniserad strålning. Om en person blir utsatt för höga doser av joniserad strålning kan kroppens celler skadas eller till och med dö. De vanligaste typerna av joniserande strålning; Alfa-, Beta- och gammastrålning. ...

Vad kan hända om man utsätts för radioaktiv strålning?

Joniserande strålning kan skada arvsanlagen i levande celler. För cellen har det ingen betydelse om det är frågan om naturlig strålning eller konstgjord strålning. Däremot är det stor skillnad om stråldosen fås under en kort eller en lång tid. Även små stråldoser ökar risken för cancer något.

När är radioaktivitet farligt?

Utsätts man för minst mSv under en kort tid kan man bli akut sjuk. En strålskadad person som snabbt får sjukhusvård kan överleva en stråldos på minst 4000 mSv. En mindre dos strålning, som den som personal i kärnkraftverk utsätts för, skadar kroppen långsamt.

Vad menas med att ett ämne är radioaktivt?

Atomkärnor som faller sönder av sig själva, kallas radioaktiva. Strålningen kallas joniserande strålning. Atomer med lika många protoner, men olika många neutroner, kallas för isotoper. Det är vanligt att vissa isotoper av ett ämne är radioaktiva.

Vad gör strålning med kroppen?

En hög akut stråldos kan förstöra många celler och orsaka strålsjuka, lokal vävnadsskada eller fosterskada. Strålning som träffar levande vävnad ger upphov till fysikaliska och kemiska reaktioner som orsakar biologiska förändringar. Strålning bryter sönder arvsmassan i cellerna, det vill säga DNA-spiralen.

Vad innebär det att strålning är joniserande?

Strålning som träffar materia överför en del av sin energi till materiens atomer. Om strål- ningen innehåller mycket energi kan elektroner slitas loss från atomen. Då sker en jonisa- tion. Sådan strålning är joniserande.

Hur mäts radioaktiv strålning i Nordeuropa?

  • Mystisk radioaktivitet mäts i Nordeuropa Flera nordiska mätstationer har rapporterat att de har fångat upp svag radioaktiv strålning som inte har någon naturlig förklaring. Enligt Statens strålskyddsinsitut har man uppmätt låga nivåer av de radioaktiva isotoperna cesium-134, cesium-137, kobolt-60 och rutenium-103.

Vad innehåller radioaktiva ämnen?

  • Radioaktiva ämnen innehåller för många neutroner i atomkärnan i förhållande till antalet protoner. Det gör atomerna instabila, och för att skapa stabilitet, avger de strålning - eller sönderfaller. Atomens storlek avgör vilken slags strålning den avger. Det finns tre slags strålning: 1.

Varför är radioaktiva ämnen farliga?

  • Radioaktiva ämnen är farliga för att de avger strålning med så hög energi att strålningen kan riva bort elektroner från atomer och molekyler, så att de blir elektriskt laddade - så kallade joner. Om hela kroppen, ett organ eller några celler utsätts för radioaktiv strålning kan det uppstå skador. Om dosen är stor nog slår strålningen ihjäl de ...

Vad är en ny symbol för radioaktivitet?

  • Ny symbol för radioaktivitet. Den klassiska varningsskylten för radioaktivitet är gul och svart med en propellerliknade symbol. Det internationella atomenergiorganet ( IAEA) har tillsammans med Internationella Standardiseringskommissionen (ISO) 2007 lanserat en kompletterande varningsskylt .