:

Vad gör POSOM?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör POSOM?
  2. Vad gör en POSOM grupp?
  3. Vilka yrkeskategorier kan ingå i en POSOM grupp?
  4. När aktiveras en POSOM grupp?
  5. Vem aktiverar POSOM?
  6. Vad är en POSOM grupp och vilka uppgifter har den vid stora olyckor och katastrofer vad är riktigt?
  7. Vad är ett kristeam?
  8. Hur arbetar ett kristeam?

Vad gör POSOM?

POSOM-gruppen består av en grupp människor som är en del av kommunens krisberedskap och kan aktiveras snabbt för att hjälpa människor vid kris, olycka eller annat. Gruppens främsta uppgift är att vara medmänniska. I POSOM-gruppen finns en sammankallande person som under kommunchefen ansvarar för verksamheten.

Vad gör en POSOM grupp?

Många kommuner har grupper för psykiskt och socialt omhändertagande, POSOM. De kan kallas in av exempelvis en räddningsledare i kommunen. POSOM-grupper är då ett stöd för de inblandade. ...

Vilka yrkeskategorier kan ingå i en POSOM grupp?

Organisation. POSOM-grupper finnas i många kommuner. Ibland används istället begreppet krisstödssamordning. Gruppernas sammansättning kan se olika ut, men det är vanligt att representanter från kommunledning, socialförvaltning, skolan, hemsjukvården och kyrkan (olika trossamfund kan ingå).

När aktiveras en POSOM grupp?

POSOM är en förkortning av Psykiskt Och Socialt Omhändertagande. Det är en resurs som kan aktiveras när samhällets ordinarie resurser inte räcker till, exempelvis i anslutning till en större brand eller olycka.

Vem aktiverar POSOM?

Räddningsledare, polisinsatschef eller sjukhusets PKL- grupp (Psykologisk/Psykiatrisk Katastrofledningsgrupp) kan aktivera POSOM-gruppen.

Vad är en POSOM grupp och vilka uppgifter har den vid stora olyckor och katastrofer vad är riktigt?

POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer. Om en större olycka eller katastrof skulle inträffa i kommunen eller om kommuninvånare finns med i olyckor utanför kommunen finns ett nätverk av personer (POSOM-gruppen) som kan träda in och stötta de drabbade och deras anhöriga.

Vad är ett kristeam?

Krisstöd arbetar med psykiskt och socialt omhändertagande i kris- och katastrofsituationer. Ytterst ansvarig för verksamheten är Kommunstyrelsen. Krisstöd kan träda in och stötta de drabbade och deras anhöriga. Krisstöd kallas samman av kommunens krisledningsnämnd, räddningsledare eller socialchef.

Hur arbetar ett kristeam?

Ledningsgruppens uppgifter är att snabbt organisera och leda ett psykiskt och socialt omhändertagande av människor som på något sätt drabbats av en kris och som är fysiskt oskadade. Målet för verksamheten är att ge de drabbade människorna ett sådant omhändertagande att det förebygger psykisk ohälsa på lång sikt.