:

Varför potentialutjämning man?

Innehållsförteckning:

  1. Varför potentialutjämning man?
  2. När krävs potentialutjämning?
  3. Vad menas med Skyddsutjämning?
  4. Vad är en Potentialutjämnare?
  5. Varför Skyddsutjämnar man?
  6. Vad är skillnaden mellan Skyddsutjämning och Funktionsutjämning?
  7. Vad betyder Funktionsutjämning?
  8. Vad är en pus skena?
  9. Vad är en pus el?
  10. Vilka delar i en byggnad ska Skyddsutjämnas?

Varför potentialutjämning man?

Syftet med ett potentialutjämningssystem är att utjämna spänningarna mellan olika delar i en anläggning. ... Den huvudsakliga uppgiften för skyddsutjämningssystem är att skydda person och husdjur mot elchock och anläggningar mot sakskada och därmed undvika farlig beröringsspänning.

När krävs potentialutjämning?

Potentialutjämning är elektrisk förbindning mellan ledande delar för att uppnå spänningsutjämning. Potentialutjämning, eller att utjämna spänningsskillnader, kan behövas av olika skäl, till exempel för skydd mot elchock eller för att skydda mot skador orsakade av överspänningar från exempelvis åska.

Vad menas med Skyddsutjämning?

Det är via byggnadens omgivande marklager som man når en sluten krets med transformatorns jordtag. Att skydds- utjämna en metallisk del i byggnaden som inte står i förbindelse med byggnadens omgivande marklager är därmed inte aktuellt då det inte bildar någon sluten krets med transformatorns jordtag.

Vad är en Potentialutjämnare?

Potentialutjämning är en elektrisk förbindning som medför att utsatta delar och främmande ledande delar får i stort sett samma elektriska potential (det vill säga spänning i förhållande till jord).

Varför Skyddsutjämnar man?

Vill man vara på den säkra sidan kan man välja att skyddsutjämna ledande delar vars resistans ligger över men nära gränsvärdet på 4 kΩ. Vilka främmande ledande delar behöver skyddsutjämnas? Enligt Elinstallationsreglerna ska man montera en huvudjordningsskena i varje byggnad.

Vad är skillnaden mellan Skyddsutjämning och Funktionsutjämning?

I elinstallationsreglerna används termen skyddsutjämning när potentialutjämning utförs som en åtgärd för skydd mot elchock och funktionsjordning eller funktionsutjämning när åtgärden uteslutande är nödvändig för att tillgodose en riktig funktion.

Vad betyder Funktionsutjämning?

Funktionsutjämning. Vid funktionsutjämning är syftet inte förbättrad personsäkerhet utan säkerställande av riktig funktion. Funktionsutjämningssystem används bland annat för givare i maskininstallationer etc.

Vad är en pus skena?

PUS – Potentialutjämningsskena. Brukar innebära potentialutjämning, som är ett samlingsbegrepp för skyddsutjämning och funktionsutjämning. En byggnad kan ha flera skenor för potentialutjämning, så kallade PUS-skenor. I varje byggnad får det bara finnas en huvudjordningsskena, och denna skall tydligt uppmärkas.

Vad är en pus el?

PUS är nämligen inget allmänt definierat begrepp. Det brukar dock innebära potentialutjämning, som är ett samlingsbegrepp för skyddsutjämning och funktionsutjämning. 181 Volt mellan golvbrunn och vattenrör: När det kittlar i duschen…

Vilka delar i en byggnad ska Skyddsutjämnas?

6 Elinstallationsreglerna Skyddsutjämning I varje byggnad ska jordtagsledaren, huvudjordningsskenan och följande ledande delar anslutas till skyddsutjämningen: rörledningar av metall som förs in i byggnaden, till exempel gas- och vattenledningar främmande ledande delar som är del av byggnaden och som är åtkomliga under ...