:

Vad är ett partnerskap?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är ett partnerskap?
  2. Varför partnerskap?
  3. Vad gör en delägare?
  4. Hur registrerar man ett partnerskap?
  5. Hur blir man registrerad partner?
  6. Vad räknas som delägare?

Vad är ett partnerskap?

Registrerat partnerskap eller registrerat parförhållande är den juridiska motsvarigheten till samkönade äktenskap i de fall då lagstiftningen inte likställer dessa med äktenskap mellan man och kvinna. Registrerat parförhållande är den finländska termen.

Varför partnerskap?

Ett partnerskap mellan företag bör baseras på några grundprinciper för att fungera: Ett gemensamt affärsmässigt intresse att tillsammans åstadkomma någonting på marknaden. T ex att skapa, sälja och leverera lösningar till kunder.

Vad gör en delägare?

Aktiebolag eller AB – Att vara delägare i ett aktiebolag innebär att man har aktier i aktiebolaget. Man har alltså köpt in sig i bolaget mot att man fått aktier i utbyte mot de pengar man investerat. Som aktieägare riskerar man det belopp man gått in med om företaget skulle gå i konkurs.

Hur registrerar man ett partnerskap?

Ni som är registrerade partners i Sverige enligt den tidigare partnerskapslagen kan omvandla ert partnerskap till ett äktenskap. Ni kan göra det genom en gemensam skriftlig anmälan till Skatteverket eller genom att viga er inför en vigselförrättare.

Hur blir man registrerad partner?

Ett partnerskap som registrerats enligt partnerskapslagen ska gälla som ett äktenskap om partnerna gemensamt anmäler till Skatteverket att de önskar det. Partnerskapet gäller som ett äktenskap från och med den dag en sådan anmälan kommit in till Skatteverket.

Vad räknas som delägare?

En delägare eller en partner är en person som äger en andel av exempelvis ett företag. Konstruktionen är särskilt vanlig för advokatkontor, tandläkargrupper, restauranger och så vidare.