:

Vilka regler gäller för Korttidspermittering?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka regler gäller för Korttidspermittering?
  2. Hur funkar Permitteringsstöd?
  3. Vilka kan Korttidspermitteras?
  4. Hur länge kan man få Korttidspermittering?
  5. Får man jobba extra under Korttidspermittering?
  6. Hur mycket lön har en permitterad anställd?
  7. Har du misstänkt att din arbetsgivare fuskar för statligt permitteringsstöd?
  8. Kan arbetsgivaren avbryta permitteringen tillfälligt?

Vilka regler gäller för Korttidspermittering?

Korttidspermittering, eller korttidsarbete som det heter, innebär att den anställde permitteras (blir arbetsbefriad med lön) 20, 40, 60 eller 80 procent av sin ordinarie arbetstid. Den anställde får lite mindre i lön för den tid som hen inte arbetar.

Hur funkar Permitteringsstöd?

Vilka anställda kan omfattas av permitteringsstöd? Korttidspermittering innebär att arbetsgivaren under en period kan sänka arbetstiden för sina anställda samtidigt som dessa får behålla en stor del av lönen. Tack vare att staten går in och subventionerar lönekostnaden.

Vilka kan Korttidspermitteras?

Korttidspermittering (även kallat korttidsarbete) kan användas när företag drabbas av tillfälliga och allvarliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten lämnar ekonomiskt stöd till arbetsgivaren.

Hur länge kan man få Korttidspermittering?

Stödet för korttidspermittering förlängs till september 2021. Från 1 januari 2021 kommer det att vara möjligt att söka stöd för kompetensutveckling för anställda som är permitterade. Arbetsgivare får fortsätta korttidspermittera anställda som går under uppsägningstid till och med 30 september 2021.

Får man jobba extra under Korttidspermittering?

Du kan arbeta för en annan arbetsgivare medan du är permitterad. Om du är heltidspermitterad eller permitterad med förkortad arbetsvecka får du då i stället jämkad dagpenning.

Hur mycket lön har en permitterad anställd?

  • Vanligtvis har en permitterad anställd rätt till samma lön som han eller hon har vid arbete. ... Som mest kan dina anställda gå ner till 40 procents arbetstid men ändå behålla 90 procent av lönen. Du som arbetsgivare kan minska lönekostnaderna för din medarbetare med ungefär hälften.

Har du misstänkt att din arbetsgivare fuskar för statligt permitteringsstöd?

  • Om du misstänker att din arbetsgivare medvetet fuskar för att få statligt permitteringsstöd kan du anmäla till Tillväxtverket via deras mejl: [email protected]. Du kan också ringa deras chefsjurist som nås via växeln: 08–681 91 00.

Kan arbetsgivaren avbryta permitteringen tillfälligt?

  • Arbetsgivaren får normalt inte kräva att du som anställd arbetar mer än den avtalade tiden när du omfattas av korttidspermittering. Om det tillfälligt krävs extra insatser kan permitteringen tillfälligt avbrytas för berörda anställda. Arbetsgivaren ska då rapportera detta till Tillväxtverket vid avstämningen.