:

Varför heter det styrbord?

Innehållsförteckning:

  1. Varför heter det styrbord?
  2. När uppfanns rodret?
  3. Vad kallas anordningen kring ratten i en öppen båt?
  4. Hur fungerar en båt?
  5. Hur tror man att de första båtarna var konstruerade?

Varför heter det styrbord?

Styrbords färg är GRÖN. Babord är båtens vänstersida och ordet kommer från att vikingen stod med ryggen mot denna sida ("bak bord") när han styrde.

När uppfanns rodret?

Något senare utvecklade Kina flottor på tusentals man och det var även i Kina som rodret utvecklades på 200-talet e. Kr. Tidigare hade styråror använts. Under medeltiden hade Kina världens mäktigaste flotta och där uppfanns även hjulbåtar som drevs av trampkvarnar.

Vad kallas anordningen kring ratten i en öppen båt?

Rigg – Del av utombordsmotor. Rorkult – Handtag, monterad på rodret, för styrning av båten. Ruff – Utrymme i båten som används för bl a matlagning, sömn och umgänge.

Hur fungerar en båt?

Motorbåtar drivs med förbrännings- eller elmotorer. Dessa har propellrar som skapar energi, snurrar och därmed för båten framåt i vattnet. Motorbåtar förekommer i små storlekar men kan också finnas på betydligt mycket större båtar, till exempel jakter.

Hur tror man att de första båtarna var konstruerade?

De allra äldsta båtarna var bara en urgröpt timmerstock som man rodde med en paddel. Man har hittat en sådan som var 9 400 år gammal, men båten är mycket äldre än så, tror man. Andra tidiga båtar byggdes med vass och djurhudar, som eskimåernas kajak (betyder mansbåt) och umiak (kvinnobåt).