:

Vad är det för skillnad på tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är det för skillnad på tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen?
  2. Hur fungerar yttrandefriheten i Sverige?
  3. Vad leder yttrandefrihet till?
  4. Vilka medier regleras i YGL?
  5. Vilka regler har tryckfrihetsförordningen?

Vad är det för skillnad på tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen?

Tryckfrihet syftar på rätten att trycka och sprida data och egna åsikter i olika texter, som till exempel via böcker, tidningar eller flygblad. ... Den enda skillnaden är därmed att tryckfrihetsförordningen skyddar människors åsikter i skrift, medan yttrandefrihetsgrundlagen skyddar det man uttrycker muntligt.

Hur fungerar yttrandefriheten i Sverige?

I Sverige har man rätt att säga nästan vad man vill. Man har rätt att uttrycka sin åsikt i radio, i tv och på webben. I yttrandefrihetsgrundlagen står det om dessa rättigheter. Där står också vad som inte är tillåtet, som till exempel att förtala eller kränka en annan person.

Vad leder yttrandefrihet till?

Med yttrandefrihet menas att alla i samhället får tycka och tänka som de vill utan att bli straffad, och att massmedierna övervakar och granskar dem som styr i samhället (politiker, företag m.m. som har mycket makt).

Vilka medier regleras i YGL?

(YGL) – svensk grundlag som reglerar yttrandefriheten i andra medier än tryckta skrifter, alltså i radio, tv, film samt på internet och i annan datorbaserad kommunikation. Tryckta skrifter, däremot, skyddas av Tryckfrihetsförordningen, TF.

Vilka regler har tryckfrihetsförordningen?

Rätten för alla att publicera tankar, fakta och idéer i tryck. Rätten för alla att ta del av myndigheternas och de styrande organens handlingar (beslut, domar, brev, utredningar etc), och trycka dem om man ville. Den rättigheten kallas för Offentlighetsprincipen och är än i dag rätt unik i världen.