:

Hur är en karta uppbyggd?

Innehållsförteckning:

  1. Hur är en karta uppbyggd?
  2. Hur fungerar breddgrad?
  3. Vad betyder Gradnätet?
  4. Vad är ekvatorn för något?
  5. Hur kan en karta se ut?
  6. Hur räknar man ut breddgrad?
  7. Hur räknar man ut latitud?

Hur är en karta uppbyggd?

Eftersom en karta är en förminskad bild av verkligheten så används skalor för att visa ytors storlek och avstånd till varandra. På varje karta finns därför kartans skala markerad. ... En karta med skala 1:10 000 innebär att en centimeter på kartan utgör 10 000 centimeter i verkligheten, alltså 100 meter.

Hur fungerar breddgrad?

Linjerna som löper parallellt med ekvatorn anger latituden, alltså hur långt söder eller norr om ekvatorn en punkt på jordytan är belägen. Linjerna som går från norr till söder kallas meridianer och anger longituden, alltså hur långt österut eller västerut en plats ligger.

Vad betyder Gradnätet?

På en jordglob finns det utritade linjer i ett stort rutnät. De finns förstås inte i verkligheten. Linjerna är oftast märkta med siffror och ett gradtecken. Därför kallas det stora rutnätet för ett gradnät.

Vad är ekvatorn för något?

en tänkt cirkel runt jordklotet som ligger lika långt från båda polerna. Ekvatorn delar Jorden i södra och norra halvklotet. ... Ekvatorn har latituden 0° och platsers sydliga eller nordliga position anges i antal grader från ekvatorn, s.k. latitud eller breddgrad.

Hur kan en karta se ut?

Hur en karta ser ut och vad som tas med på den beror på vad den ska användas till. ... Många kartor är statiska tvådimensionella, geometriskt noggranna avbildningar av ett tredimensionellt område, medan andra kartor kan vara dynamiska eller interaktiva, till och med tredimensionella.

Hur räknar man ut breddgrad?

För att kunna pricka in exakt position delade man upp jordgloben i ett rutnät. De streck som ritades från nordpolen till sydpolen, längs med jordklotet, kallas längdgrader. De streck som ritas runt jorden på bredden kallas breddgrader. Breddgrader rör aldrig vid varandra medan alla längdgrader möts vid polerna.

Hur räknar man ut latitud?

Latitud anges vanligen av ett N eller S följt av gradtalet i hela grader, minuter och eventuellt sekunder. Till exempel ligger Helsingborg på latituden 56°2′33″ N som utläses ”56 grader, 2 minuter och 33 sekunder nord”. Liksom med klockan går det 60 bågsekunder per bågminut och 60 bågminuter per grad.