:

Hur fungerar ett raffinaderi?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar ett raffinaderi?
  2. Hur fungerar oljeraffinering?
  3. Hur får man fram bensin?
  4. Hur förädlar man råolja?
  5. Hur har raffineringen av råolja påverkat hur vi lever idag?
  6. Kan man bensin BLYA?

Hur fungerar ett raffinaderi?

Vid raffinaderierna delas råoljan upp i ämnen som bitumen, eldningsolja, fotogen, bensin och gasol med en metod som kallas fraktionerad destillation. Oljan hettas upp så att den blir gasformig och leds sedan in i botten av höga fraktioneringstorn där den stiger uppåt i tornet.

Hur fungerar oljeraffinering?

Ett oljeraffinaderi är ett raffinaderi där råolja raffineras och uppdelas i olika beståndsdelar med olika kokpunkt. De tre viktigaste produktströmmarna utgörs av gas och bensinråvara (nafta), mellandestillat (lätt eldningsolja och dieselolja) samt återstodsolja som utgör basen för tung eldningsolja (tjockolja).

Hur får man fram bensin?

Bensin används framförallt som motorbränsle, men också som lösningsmedel (i det fallet en högraffinerad bensin med mycket låg aromatisk halt). Den tillverkas vanligen från råolja, men det är möjligt att tillverka bensin från andra källor såsom naturgas, kol eller biomassa.

Hur förädlar man råolja?

Så funkar det: 5 steg från oljefält till bensinpump

  1. LOSSNING. Tankfartygen lossar råoljan som förvaras i stora bergrum i Torshamnen. ...
  2. DESTILLERING. När råoljan kokas skiktar sig olika produkter vid olika kokpunkter. ...
  3. AVSVAVLING. ...
  4. HÖJNING AV OKTANTAL Oktantalet mäter bensinens förmåga att. ...
  5. DISTRIBUTION.

Hur har raffineringen av råolja påverkat hur vi lever idag?

Produkter framställda ur råolja har de senaste 100 åren förändrat vårt sätt att leva. ... Genom raffinering, krackning och andra processer omvandlas råolja till olika produkter. Bensin och diesel är exempel på produkter som framställs ur råolja.

Kan man bensin BLYA?

Mätningarna visar på toppvärden under 19-talen, årtionden när blyad bensin användes som mest. ... Blyad färg och konservburkar användes redan på 1930-talet, men det var först då som bly började tillsättas i bensin, och stora mängder användes på 1960- och 70-talen.