:

Vad är medicinskt ultraljud?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är medicinskt ultraljud?
  2. Är ekolod ultraljud?
  3. Hur länge har det funnits ultraljud?
  4. Vilken frekvens har infraljud?
  5. Varför används Ultraljudsgel?
  6. Varför inte använda Ultraljud vid undersökning av levern?
  7. Hur används ultraljud vid mammografi?
  8. När blir ultraljud till när kristallen kommer i svängning?

Vad är medicinskt ultraljud?

Inom medicin och industri används ultraljud för medicinsk diagnostik och teknisk diagnostik, bearbetning och rengöring. Ett exempel på diagnostiskt ultraljud inom medicin är ultraljudsundersökningar som görs för gravida. Undersökningen kan vara transabdominellt eller transvaginalt ultraljud (VUL).

Är ekolod ultraljud?

På fartyg använder man ultraljud till ekolod som mäter vattendjupet och kan upptäcka fiskstim eller ubåtar. Ultraljud används också inom teknik, till exempel för att slipa, svetsa, hitta sprickor, eller för att mäta avstånd.

Hur länge har det funnits ultraljud?

Diagnostiskt ultraljud har sedan 1980-talet använts inom vården för undersökning av gravida i syfte att få information om fostret.

Vilken frekvens har infraljud?

Infraljud är ljud som har en frekvens lägre än det människan kan höra med hjälp av öronen, gränsen brukar dras vid 20 Hz.

Varför används Ultraljudsgel?

Undersökaren applicerar ultraljudsgel på huden eller proben. Denna gel gör att ljudvågorna fokuseras från proben ner mot huden och inte sprids iväg. Proben placeras därefter mot huden och flyttas över strukturen för att ge en projektion av hela strukturen och ur olika vinklar.

Varför inte använda Ultraljud vid undersökning av levern?

  • Ultraljud är mycket användbart vid undersökningar av levern, exempelvis vid frågeställning om eventuell spridning av en tumör dit. Då används ofta ett kontrastmedel som sprutas in i blodbanan. Däremot fungerar ultraljud dåligt i luft och skelett vilket gör att man inte använder det vid undersökning av exempelvis lungor, tarmar eller huvud.

Hur används ultraljud vid mammografi?

  • Fakta 1 Ultraljud används ibland som ett komplement till mammografi. 2 Ultraljud används också vid undersökningar av de inre organen i buken. 3 Ultraljud är till hjälp när cellprover tas från en tumör.

När blir ultraljud till när kristallen kommer i svängning?

  • Ultraljudet blir till när en kristall kommer i svängning efter påverkan av elektrisk växelspänning. Det fungerar också tvärtom — kristallen skapar en elektrisk puls när den träffas av ultraljud. Den piezoelektriska kristallens egenskaper upptäckte redan vid slutet av 1800-talet av bröderna Pierre och Jacques Curie.