:

Hur man använder en kompass?

Innehållsförteckning:

  1. Hur man använder en kompass?
  2. Hur fungerar kompassen på södra halvklotet?
  3. Vad kan orsaka så att en kompass visar fel?
  4. Varför Spegelkompass?
  5. Vilken del av kompassen pekar mot norr?

Hur man använder en kompass?

Så här använder du kompassen Kurspilen (inte kompassnålen) ska peka mot målet. Vrid kompasshuset tills linjerna i kompasshuset blir parallella med kartans meridianer (nord-sydlinjer). Kompasshusets N-märke (N=nord) ska peka mot kartans norr. Ta kompassen i handen.

Hur fungerar kompassen på södra halvklotet?

Då jordens magnetfält går mellan nord- och sydpol är de magnetiska linjerna parallella med jordytan vid ekvatorn och vinkelräta vid polerna. Denna vinkel 0-90° benämns inklination. ... Den magnetiska kompassen finns bland annat som orienteringskompass, vilken har en rörlig kompassnål som anger nord-syd-riktning.

Vad kan orsaka så att en kompass visar fel?

På ett ställe utan störande magnetfält från järnföremål eller elektriska ledningar ställer nålen in sig i samma riktning som jordmagnetiska fältets komposant. Det sammanfaller dock oftast inte med den geografiska nordriktningen. Det är denna avvikelse som kallas missvisning eller deklination.

Varför Spegelkompass?

Fördelen med spegelkompass är att det går att ta ut en kurs eller pejla ett objekt och samtidigt se kompasshuset. Detta genom att öppna spegellocket ungefär 45 grader. I den vinkeln ser du objektet, med kompassen i ögonhöjd och på armlängds avstånd, i linje med markeringarna på kompass, kompasshus och gradskiva.

Vilken del av kompassen pekar mot norr?

Jordens magnetfält gör att nordpilen i kompassen pekar mot norr, där den magnetiska nordpolen finns.