:

Varför hörapparat?

Innehållsförteckning:

  1. Varför hörapparat?
  2. Hur lång tid tar det att vänja sig vid hörapparat?
  3. Hur lång tid tar det att få hörapparat?
  4. Är det skillnad på olika hörapparater?
  5. Vad finns det för hörapparater?
  6. När ska man börja med hörapparat?
  7. Vilka hjälpmedel finns för hörselskada och dövhet?

Varför hörapparat?

Hörapparaterna hjälper dig inte bara att höra bättre utan de hjälper dig också att behålla ditt aktiva och sociala liv! Det kanske är så att du upplever att du har lite svårt att höra i vissa situationer, kanske lite svårare än vad du medger för dig själv.

Hur lång tid tar det att vänja sig vid hörapparat?

Hörapparater kan förbättra livskvaliteten avsevärt, men det tar tid. Det kan ta upp till 6 månader att vänja sig vid ljud igen och dessa tips hjälper dig vänja vid att bära hörapparater för första gången.

Hur lång tid tar det att få hörapparat?

Vissa regioner har infört så kallat vårdval för hörselvården. Då kan du själv kontakta en godkänd hörselmottagning. För utprovning av hörapparat gäller vårdgarantin. Den innebär att det ska ta högst 90 dagar från att du har tagit kontakt med vården tills du får komma till en audionom för en bedömning.

Är det skillnad på olika hörapparater?

Bortsett från modell av hörapparater (till exempel bakom-örat eller i-örat) så kan två hörapparater se likadana ut men ändå vara olika på insidan och ha olika målgrupper.

Vad finns det för hörapparater?

Hörapparater delas ofta in i två huvudsakliga kategorier: Bakom-örat-hörapparater (BÖ/BTE) eller allt-i-örat-hörapparater (AIÖ/ITE). Det finns också en rad olika modeller av olika typer av hörapparater.

När ska man börja med hörapparat?

Ju längre du väntar, desto svårare är det för din hjärna att vänja sig vid hörapparat och att lära sig vissa ljud igen. Ju snabbare du börjar använda hörapparat, desto större chans att din hjärna kan återanpassa sig och lära sig ljud igen som du kanske inte har hört på ett tag. Livet blir bättre när du hör bättre.

Vilka hjälpmedel finns för hörselskada och dövhet?

Hjälpmedel

  • Hörapparter. Hörapprater (Bakom-örat) är den vanligaste typen av hörapparat, och passar de flesta hörselnedsättningar. ...
  • Cochleaimplantat (CI) och EAS. Cochleaimplantat (CI) och Elektroakustisk stimulering (EAS) är hörselimplantat för gravt hörselskadade och döva. ...
  • BAHA hörapparat. ...
  • CROS-apparater.