:

Hur rengör man en fluffig matta?

Innehållsförteckning:

  1. Hur rengör man en fluffig matta?
  2. Hur får man bort dålig lukt på matta?
  3. Hur får man en ryamatta fin igen?
  4. Hur piskar man en matta?
  5. Hur gör man rent en långhårig matta?

Hur rengör man en fluffig matta?

Om du ska dammsuga mattan kan du först placera ett luftigt tyg över mattan. Till exempel ett örngott eller ett lakan. Sedan använder du dammsugaren direkt på lakanet och på så sätt suger du upp smuts genom tyget. Mattan blir fluffigare med den här metoden utan att den tar skada av dammsugningen.

Hur får man bort dålig lukt på matta?

Bikarbonat kan ta bort dåliga lukter från i princip alla ytor i hemmet, även mattor. Häll bara lite bikarbonat på ytan som luktar illa och låt det verka i några timmar. Därefter borstar du upp pulvret och slänger i soporna.

Hur får man en ryamatta fin igen?

Fläckar på ryamattor tvättas så fort som möjligt bort med en ren ljus frottéhandduk, ljummet vatten samt milt rengöringsmedel. Använder du för starka rengöringsmedel riskerar du att bleka din matta. Ryamattor i syntetmaterial, till exempel polyamid eller polypropylen, tål att rengöras med vatten.

Hur piskar man en matta?

- Om du vill skaka eller piska din matta gör det försiktigt, då det är risk att kantsömnad och frans släpper från den. - Har du en gummerad matta skall du aldrig hänga den med latexsidan mot solen, då torkar den ut. - För att undvika uppstående kanter måste en gummerad matta alltid rullas med rätsidan utåt.

Hur gör man rent en långhårig matta?

Häll ljummet vatten i en hink med mattschampo eller annat tvättmedel. Använd en borste eller en svamp och jobba in vatten med tvättmedel i mattan till ett skum för att lösa upp smutsen. Ta i ett par extra varv på mer smutsiga ställen. Låt mattan ligga med tvättmedlet i fem minuter så att all smuts försvinner.