:

Vilka fördelar kan de finnas med att skapa ett hybrid DNA?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka fördelar kan de finnas med att skapa ett hybrid DNA?
  2. Vad kan hybrid DNA användas till?
  3. Hur får man en bakterie att tillverka insulin med hjälp av genteknik?
  4. Hur används DNA i gentekniken?
  5. Hur går hybrid DNA teknik till?

Vilka fördelar kan de finnas med att skapa ett hybrid DNA?

Hybrid-DNA-tekniken utgör hörnstenen i gentekniken. Den gör det möjligt att fritt flytta (transplantera) gener mellan levande organismer. Med teknikens hjälp kan gener överföras från en individ eller en art till en annan. Genom ingreppet kan mottagaren förvärva nya egenskaper.

Vad kan hybrid DNA användas till?

HybridDNA–tekniken gör det möjligt att skapa bakterier med en gen som kodar för en viss egenskap t. ex. förmågan att producera ett visst protein. Inom grundforskning och läkemedels- tillverkning är detta till stor hjälp.

Hur får man en bakterie att tillverka insulin med hjälp av genteknik?

Genen sätts in i mikroorganismen. Bakterierna odlas så att de blir fler. ... Man klipper ut en gen som beskriver hur cellen ska tillverka insulin och klistrar in det i bakteriecellens arvsmassa. Då kommer bakterien att tillverka insulin, vilket man sen kan utvinna och rena.

Hur används DNA i gentekniken?

Man använder genteknik för att kunna utnyttja informationen som finns lagrad i DNA. På grund av DNA-molekylens storlek behövs den delas upp i mindre bitar, så kallade DNA-fragment, för att kunna göra förändringar i den. Den delas upp med hjälp av restriktionsenzymer, som ursprungligen kommer från bakterier.

Hur går hybrid DNA teknik till?

Under senare år har inom molekylärbiologin utvecklats metoder som gör det möjligt att biokemiskt förena gener från helt olika organismer. Genom att segment av deoxiribonukleinsyra (DNA) utanför en levande cell kopplas samman med varandra bildas en DNA-molekyl vilken benämns hybrid- DNA.