:

Hur ett bokslut upprättas i ett aktiebolag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ett bokslut upprättas i ett aktiebolag?
  2. Vad ska redovisas enskild firma?
  3. Har handelsbolag årsredovisning?
  4. Vad består ett bokslut av?
  5. Vem sköter bokföringen i olika företag?

Hur ett bokslut upprättas i ett aktiebolag?

 Ett aktiebolag ska alltid upprätta en årsredovisning och sedan skicka in den till Bolagsverket.  Ett handelsbolag eller kommanditbolag ska avsluta sin redovisning med antingen ett årsbokslut eller en årsredovisning. De olika reglerna beror på bolagets storlek och om bolagets delägare är fysiska eller juridiska.

Vad ska redovisas enskild firma?

En balansräkning som visar företagets ekonomiska ställning med tillgångar, skulder och eget kapital på räkenskapsårets sista dag. En resultaträkning som visar det gångna räkenskapsårets intäkter, kostnader och resultat.

Har handelsbolag årsredovisning?

Ett handelsbolag som enbart har fysiska personer som delägare ska avsluta sin löpande bokföring för räkenskapsåret med antingen ett årsbokslut eller en årsredovisning. Årsbokslutet kan även upprättas i förenklad form.

Vad består ett bokslut av?

Årsredovisningen är en offentlig handling och utgörs av företagets balans- och resultaträkning (årsbokslutet) med tillhörande noter, förvaltningsberättelse och revisionsberättelse. Noter är en specifikation som exempelvis upplyser hur tillgångar värderats eller vilka slags tillgångar som redovisas under samma post.

Vem sköter bokföringen i olika företag?

Om du har enskild firma, är det du som företagare som har hela ansvaret. I företag som företräds av en styrelse är det styrelsen som har det övergripande ansvaret. Därutöver finns ett ansvar för bokföringen hos den verkställande direktören och de som i praktiken utför bokföringsarbetet.