:

Är pelargon Frostkänslig?

Innehållsförteckning:

  1. Är pelargon Frostkänslig?
  2. När ska man ta ut pelargoner?
  3. Hur länge kan man ha pelargoner ute?
  4. Hur kallt klarar en pelargon?
  5. Hur stor kruka till pelargon?
  6. När ska man klippa ner pelargoner?
  7. Hur övervintra en Mårbacka pelargoner?
  8. Är det för tidigt att sätta ut pelargoner?
  9. Måste pelargoner vintervila?

Är pelargon Frostkänslig?

Men pelargoner brukar vara tuffa och klara ett par minusgrader. Även om bladen hänger och vissa kan bli skadade, så kommer det säkert nya blad när det blir varmt igen. Täck gärna dina växter med växtskyddsfleece om det hotar bli kallt. Och ha kvar dem i uterummet, det skyddar ju också lite.

När ska man ta ut pelargoner?

Pelargoner är känsliga för frost, så vänta med att ställa ut dina pelargoner tills våren har kommit för att stanna och risken för frost är över. Pelargoner går att plantera i rabatten men odlas oftast i kruka.

Hur länge kan man ha pelargoner ute?

Pelargoner finner sig väl tillrätta både inne och ute, men under den sena våren och under sommaren trivs de allra bäst utomhus. Flytta ut dina pelargoner på balkongen eller altanen och ge dem ordentligt med sol och frisk luft.

Hur kallt klarar en pelargon?

Pelargonerna kommer från trakter där vintrarna är milda och frost är sällsynt. Så bör de övervintra — ljust och frostfritt, idealtemperaturen är 5 – 10°.

Hur stor kruka till pelargon?

Välj planteringskrukor som passar i storlek till rotklumpens storlek. Det behöver inte alls betyda att det blir en större kruka än den satt i innan. Samma storlek eller till och med en mindre kruka kan passa bättre. Pelargoner trivs inte med för stor kruka eftersom det då ofta kan bli för mycket vatten i jorden.

När ska man klippa ner pelargoner?

Pelargoner kan klippas när som helst och i princip hur mycket som helst. De tål att beskäras ner nästan helt och hållet. Bara det finns en liten nod kvar där nya skott kan bildas. Använd en sekatör eller kniv vid beskärning.

Hur övervintra en Mårbacka pelargoner?

Övervintra plantan ljust och svalt, 5-10°C är idealisk temperatur. I början av mars är det dags skära tillbaka plantan och plantera den i en något större kruka. Längre fram på våren när rötterna vuxit till sig är det dags att plantera om den i en lite större kruka.

Är det för tidigt att sätta ut pelargoner?

Men jag vill ändå uppmana till att inte plantera ut pelargoner, tomater eller andra sommarblommor ännu. Det kan fortfarande bli mycket kallt och de tål inte nattfrost. Njut istället av vackra vårblommor som penseer, lökväxter och gyllenlack. ... Gyllenlack är en av de tidigaste utplanteringsväxterna på våren.

Måste pelargoner vintervila?

Många tror att pelargoner måste vila under vintern, men de enda pelargoner som måste vila, eller som faktiskt går i vila av sig själva är ett antal vildarter och primärhybrider som under de varmaste sommarmånaderna kan vissna ner, slutar växa eller tappar sina blad.