:

Vad göra mjöldagg?

Innehållsförteckning:

  1. Vad göra mjöldagg?
  2. Hur sprids mjöldagg?
  3. Hur ser mjöldagg ut på Palettblad?
  4. Kan man få bort mjöldagg?
  5. Kan man äta bär med mjöldagg?

Vad göra mjöldagg?

Var gör jag av angripna blad och plantor? Bekämpning av mjöldagg innebär också bortplockning av infekterade blad och grenar. Dessa bör kasseras i hushållssoporna eller förstöras på annat sätt. Släng inte i komposten eftersom svampen kan sprida sig från komposten och på nytt angripa plantorna.

Hur sprids mjöldagg?

Mjöldagg är den vanligaste svampsjukdomen på krukväxter i hemmiljö. Den vita beläggningen utgörs av konidier, d v s svampens könlösa förökningsorgan. Konidier bildas i stor mängd. De sprids till andra växter via luften.

Hur ser mjöldagg ut på Palettblad?

Identifiera mjöldagg på krukväxter

  1. Knappt synliga vita fläckar på stam, blad, stjälk eller knopp.
  2. Ganska så synliga vita fläckar på stam, blad, stjälk eller knopp.
  3. Superdupermegasynliga vita fläckar på stam, blad, stjälk eller knopp.

Kan man få bort mjöldagg?

natriumbikarbonat (1–2 tsk bikarbonat + 1–2 tsk rapsolja till en liter vatten) kan hålla tillbaka angreppet. Natriumbikarbonat används vid bakning och finns att köpa i livsmedelsbutiken. Efter säsongen är det viktigt att sanera och få bort allt gammalt växtmaterial och rengöra i alla skrymslen i växthuset.

Kan man äta bär med mjöldagg?

En del bär är "dammiga" av sporer. Det låter snarare som mjöldagg på dina svarta vinbär. De av vinbären som inte är angripna kan du äta om du sköljer dem noga i varmt vatten och sedan kokar dem.