:

Vad har platina för egenskaper?

Innehållsförteckning:

  1. Vad har platina för egenskaper?
  2. Hur bryter man platina?
  3. När upptäcktes platina?
  4. Är platina farligt?
  5. Vad är likt platina?
  6. Vilken egenskap har silver?
  7. Vem köper platina?
  8. Vem upptäckte platina?
  9. Hur upptäcktes platina?
  10. Är platina och Platinum samma sak?

Vad har platina för egenskaper?

Platina är också en metall med väldigt hög densitet. En bit platina väger 60 procent mer än en lika stor bit guld i 18 karat. Fördelen är att platina tack vare den höga densiteten är väldigt hållbart och tåligt. Särskilt jämfört med guld som i sina renaste former är mjukt och lätt repas eller blir kantstött.

Hur bryter man platina?

Platina är en mycket bra katalysator och används bland annat vid tillverkning av svavelsyra. Den är olöslig i saltsyra och salpetersyra men löser sig i kungsvatten (saltsyra/salpetersyra=3/1). De vanligaste oxidationsstadierna är +2 och +4.

När upptäcktes platina?

1735 Platinum/Discovered

Är platina farligt?

Prov på bakterier visar dock att platina är mycket giftigt. Ett annat bevis på dess giftighet är att platina, i form av cisplatin, används som cellgift. Hos patienter sätter sig platinan så fast att den kan finnas kvar i 20 år. Metallen transporteras då via blodet och binds till lever och njure.

Vad är likt platina?

Eftersom det finns mycket mer guld i omlopp sedan tidigare så är dessa siffror dock inte helt rättvisande. Platina skiner på ett sätt som är mycket likt rodierat vitguld och silver med en kraftfull vit ton. Platina, likt diamanter, varar för alltid och är därför det ultimata komplementet till en diamant.

Vilken egenskap har silver?

Silvers egenskaper, framställning och användning Silver är ett metalliskt grundämne som hör till gruppen ädelmetaller och även är en av myntmetallerna. Det är den metall som har den bästa elektriska ledningsförmågan, men även den bästa värmeledningsförmågan samt den metall som bäst reflekterar ljus.

Vem köper platina?

Precis som med guld så kan du köpa platina i tackor och det finns ett internationellt pris för investeringsplatina. Du kan tex köpa platina tackor i 100 gram och andra storlekar. Det priset du ser på exempelvis Kitco (Live: platinapriser) är om du köper och säljer ren platina och det skiljer sig från skrotplatina.

Vem upptäckte platina?

Antonio de Ulloa Platinum/Discoverers

Hur upptäcktes platina?

1735 Platinum/Discovered

Är platina och Platinum samma sak?

Platina eller Platinum som det heter på engelska är den mest exklusiva av alla ädelmetaller och har blivit ett av de vanligaste materialen vid val av förlovnings- samt vigselringar. Det är hela 30 gånger mer ovanligt än rent guld.