:

Hur var hjältarna under antiken?

Innehållsförteckning:

  1. Hur var hjältarna under antiken?
  2. Hur var hjältarna under medeltiden?
  3. Vad är skillnaden mellan antiken och medeltiden?
  4. Hur såg det grekiska samhället ut under antiken?
  5. Hur vet man att Iliaden är skriven under antiken?
  6. Vad skrevs under medeltiden?
  7. Vilka egenskaper har en hjälte i antikens litteratur?
  8. Vad påverkade medeltidens litteratur?
  9. Vem Vilka har mest makt under denna period?

Hur var hjältarna under antiken?

Människorna som levde i Grekland under antiken (ca tretusen år sedan), hade skapat en hel värld som var befolkad av gudar, halvgudar och människor. Gudarna hade drag som liknade människornas. ... De kunde vara våldsamma, hämndlystna, arga och lögnaktiga.

Hur var hjältarna under medeltiden?

Hjältebilden under medeltiden är därför starkt präglad av de kristna värderingarna. De är eller blir gudfruktiga, ödmjuka och moraliskt korrekta (enligt den tidens värderingar). Hektor är mer präglad av krigen som härjade under antiken, och har därför mer egenskaper som en krigshjälte än en spirituell hjälte.

Vad är skillnaden mellan antiken och medeltiden?

En särprägel som skiljer medeltiden från antiken är den tekniska utveckling, särskilt inom jordbruket, som ägde rum från 700-talet och framåt. Ett tredje kännetecken är kristendomens utbredning över hela Europa, vilket kom att fungera som en förenande länk mellan olika regioner.

Hur såg det grekiska samhället ut under antiken?

Under antiken var Grekland politiskt splittrat och bestod av en mängd stadsstater vilka fungerade som självstyrande småriken. De grekiska stadsstaterna hade emellertid en delvis gemensam kultur som gav dem en grekisk identitet. Den grekiska kulturen bestod av olika delar.

Hur vet man att Iliaden är skriven under antiken?

Det är troligare att dessa verk härstammar från en lång tradition av muntlig poesi. Iliaden och Odysséen dateras traditionellt till 700-talet f.Kr., men anses av vissa forskare ha tillkommit senare. Iliaden omfattar cirka 16 000 verser och indelades av grekerna i 24 sånger.

Vad skrevs under medeltiden?

Under senare medeltid luckrades det liturgiska upp, varmed nya genrer skapades: mysteriespel, moraliteter, mirakelspel, med mera. En av de få kända dramatikerna under tiden är Adam de la Halle. Allegorin användes också i dramer som Spelet om Envar.

Vilka egenskaper har en hjälte i antikens litteratur?

Hans vänskap med Sam visar att även feminina drag stämmer in på en modernare hjälte. Han behöver inte vara aggressiv eller ärelysten, utan hans mentala mod att kunna offra sig för någonting större än honom själv är en del av hans hjälteskap.

Vad påverkade medeltidens litteratur?

Under senare medeltid luckrades det liturgiska upp, varmed nya genrer skapades: mysteriespel, moraliteter, mirakelspel, med mera. En av de få kända dramatikerna under tiden är Adam de la Halle. Allegorin användes också i dramer som Spelet om Envar.

Vem Vilka har mest makt under denna period?

Kyrkan och religionen styrde människornas liv på medeltiden Påven räknades i stort sett som Guds ställföreträdare på jorden och hade oinskränkt makt över allt det andliga. ... Kyrkan var därför en mäktig maktfaktor i hela Europa under medeltiden och ägde mycket mark.