:

Vad gör propylenglykol?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör propylenglykol?
  2. Hur skapas glykol?
  3. Hur framställs Etandiol?
  4. Vilka egenskaper har propylenglykol?
  5. Var finns glykol?
  6. Är glykol brandfarligt?
  7. Vart förekommer etylenglykol?
  8. Hur är etylenglykol farligt?

Vad gör propylenglykol?

Vad Propylenglykol Evolan är och vad det används för Propylenglykol Evolan är en mjukgörande emulsion (lotion) som har vattenbindande egenskaper och viss antimikrobiell effekt mot vissa svampar och bakterier. Propylenglykol Evolan används för att behandla torr hud av olika slag hos vuxna och barn.

Hur skapas glykol?

Etylenglykol tillverkas från eten (trivialnamn etylen) via etenoxid. Etenoxid reagerar med vatten och glykol framställs enligt nedanstående kemiska reaktionsformel. Numera finns även återvunnen glykol tillgänglig.

Hur framställs Etandiol?

Glykoler framställs normalt med epoxider som utgångspunkt, i en ringöppningsreaktion. Etylenoxid (oxiran) som får reagera med vatten i sur miljö ger etandiol. Genom att låta reaktionen ske i basisk miljö bildas en alkoxidjon som kan reagera vidare med fler etenoxid-molekyler och bilda polyetylenglykol.

Vilka egenskaper har propylenglykol?

1,2-Propandiol

Egenskaper
Densitet1,04 g/cm³
Löslighet (vatten)Blandbar
Smältpunkt-59 °C
Kokpunkt188,2 °C

Var finns glykol?

Glykol är en färglös vätska som finns i din bils kylarvätska och skyddar motorn från att frysa och rosta sönder. Den höjer dessutom kylarvattnets kokpunkt, vilket innebär att motorn inte kokar lika lätt. Det är därför viktigt att du kontrollerar kylarvätskan med jämna mellanrum, särskilt under vinterhalvåret.

Är glykol brandfarligt?

etylenglykol (glykol) en giftig något trögflytande vätska som bl a används som kylarvätska i motorer. Vätskan är normalt inte brandfarlig men vid uppvärmning bildas brännbara ångor som kan ge explosiva blandningar med luft. Inandning kan ge huvudvärk och yrsel.

Vart förekommer etylenglykol?

Etylenglykol som ofta finns i kylarvätska kan, om man dricker det, redan vid små mängder ge symtom som påverkan på medvetandet och i allvarliga fall kramper och njurskador, säger Emma Petersson, apotekare på Giftinformationscentralen.

Hur är etylenglykol farligt?

Etylenglykol kan ge allvarliga symtom som kramper och medvetslöshet samt svåra njurskador om man dricker det. Redan en klunk kan orsaka allvarlig förgiftning hos barn. Ibland förgiftas vuxna efter att ha fått i sig kylarvätska när de tappar ur kylarvätska från motorn genom slangning.