:

Vad består svartlut av?

Innehållsförteckning:

  1. Vad består svartlut av?
  2. Vad gör en sodapanna?
  3. Vad innehåller grönlut?
  4. Vad är Restalkali?
  5. Vad är Sulfiditet?
  6. Vad är Svaglut?
  7. Vad använder man sulfat till?
  8. Vad innehåller Mesa?
  9. Vad består lut av?
  10. Hur gör man tallolja?

Vad består svartlut av?

När stora mängder vedflis blandas med vatten och kemikalier vid pappersmassatillverkning går bara hälften av råvaran åt till papper. Restprodukterna är en oljeliknande vätska, med ett högt energiinnehåll, som kallas svartlut och består av vedrester och kokkemikalier.

Vad gör en sodapanna?

Sodapannan är i princip en traditionell ångpanna med tuber i ugnens väggar, botten och tak och med överhettare och konvektionstubsatser efter ugnen. Man tillför matarvatten som kokar av värmen från förbränningen. Ångan överhettas till cirka 450°G.

Vad innehåller grönlut?

Grönlut består av en lösning av framför allt natriumsulfid (Na2S) och natriumkarbonat (Na2CO3). Vidare erhålls mindre mängder natriumsulfat (Na2SO4), natriumsulfit (Na2SO3) och natriumtiosulfat (Na2S2O3).

Vad är Restalkali?

Svartlut bildas vid tillverkning av pappersmassa enligt sulfatprocessen och utgörs av de förbrukade kokkemikalierna samt från veden utlöst vedsubstans. ... För att undvika ligninutfällning fordras en viss kvarvarande mängd alkali i svartluten, så kallad restalkali, i nivåer runt 5−10 kg/m³.

Vad är Sulfiditet?

Sulfiditeten kan tolkas som den andel av alkalit i aktivt alkali (AA) som härrör från natriumsulfid (Na2S). Vanliga värden för sulfiditet är 25-40%. I princip gäller att ju högre sulfiditet man har i vitluten, desto bättre massaegenskaper erhålles.

Vad är Svaglut?

De oorganiska kemikalierna omvandlas till en smälta och samlas i botten av ugnen. Den innehåller bland annat natriumkarbonat (Na2CO3) och natriumsulfid (Na2SO3). Smältan strömmar ut och löses i smältlösaren med s.k. svaglut från vitlutsframställningen. Den vätska som man får ut från smältlösaren kallas grönlut.

Vad använder man sulfat till?

Sulfater är vanliga i naturen som mineral, t. ... Många sulfater är viktiga industrikemikalier, exempelvis natriumsulfat och ammoniumsulfat. Sulfat används jämte sulfit vid framställning av pappersmassa av typen sulfatmassa.

Vad innehåller Mesa?

Mesa är benämningen för det slam huvudsakligen bestående av kalciumkarbonat, CaCO3, som bildas vid kausticering av grönlut. Kalcinering av mesa sker i mesaugnar genom torkning och upphettning av mesan till ca 1100 oC varvid kalciumkarbonatet omvandlas till bränd kalk (CaO):

Vad består lut av?

Natriumhydroxid, NaOH, är ett vitt, fast ämne som är en Arrheniusbas, det vill säga ger ifrån sig hydroxidjoner (OH-) i vattenlösning. OH- är en stark Brønsted-Lowry-bas, så vattenlösningar av natriumhydroxid, som kallas natronlut eller bara lut, är starkt frätande. Natriumhydroxid är mycket lättlösligt i vatten.

Hur gör man tallolja?

Så producerar vi tallolja I svartluten finns extraktivämnen som avskilts från veden och bildat såpa. Denna såpa kan i sin tur separeras från svartluten genom dekantering i luttankar. Såpan behandlas sedan med syra för att återgå till olika organiska syror – och produkten är vad som kallas råtallolja.