:

Finns det tumlare i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Finns det tumlare i Sverige?
  2. Hur snabbt kan en tumlare simma?
  3. Hur många tumlare finns det i Östersjön?
  4. Hur stor kan en tumlare bli?
  5. Finns det delfiner på västkusten?
  6. Är svenska sälar farliga?

Finns det tumlare i Sverige?

Tumlaren är en av världens minsta valar och den enda valarten som lever permanent i svenska vatten. Den unika population som lever i egentliga Östersjön är akut hotad, med bara några hundra individer kvar. Utseende: Tumlaren är gråsvart på ryggen, med ljusgrå sidor och vit mage.

Hur snabbt kan en tumlare simma?

Tumlaren hoppar inte upp ur vattnet som delfiner utan låter bara lite av översidan och den låga trekantiga ryggfenan synas. Tumlaren hämtar normalt luft varannan minut men gör ibland längre dykningar på upp till 5–6 minuter och kan dyka ned till mer än 240 meters djup.

Hur många tumlare finns det i Östersjön?

Den population som lever i egentliga Östersjön är idag akut hotad och forskning visar att det inte finns fler än runt 500 tumlare kvar.

Hur stor kan en tumlare bli?

Tumlaren är gråsvart på ryggen, med ljusgrå sidor och vit mage. Kroppen är spolformad och har en låg, triangelformad ryggfena. Huvudet är runt, med en trubbig nos. Som vuxen blir tumlaren som mest 180 cm lång och väger cirka 75 kg.

Finns det delfiner på västkusten?

Jättestor delfin Den största delfinen, späckhuggaren, ses mer eller mindre årligen på västkusten. Störst chans att se den är i juni, då den tydligen följer makrillen in mot kusten. Mer sällan går späckhuggaren också längre in mot Östersjön.

Är svenska sälar farliga?

Gråsälar kan vara aggressiva. De har, förutom tumlare, även rapporterats döda knubbsälar och en hund. Inga människor har ännu dödats av gråsäl, däremot har flera blivit bitna, bland annat utanför Irland. Olle Karlsson, sälforskare på Naturhistoriska riksmuseet, är inte förvånad över att sälar äter däggdjur.