:

Vad äter en vårtbitare?

Innehållsförteckning:

  1. Vad äter en vårtbitare?
  2. Varför heter vårtbitare vårtbitare?
  3. Hur länge lever vårtbitare?
  4. Varför låter vårtbitare?
  5. Vart finns vårtbitare?

Vad äter en vårtbitare?

De livnär sig på blad, blommor, bark och frön. Som andra hopprätvingar har vårtbitare ofullständig metamorfos och genomgår utvecklingsstadierna ägg, nymf och imago.

Varför heter vårtbitare vårtbitare?

Det svenska namnet vårtbitare har funnits i vårt språk sedan 1619. Linné uppmärksammade att allmogen på Gotland använde den gröna vårtbitaren till att ta bort vårtor med. Därför gav han arten det vetenskapliga namnet verrucivorus - den som äter vårtor.

Hur länge lever vårtbitare?

I flera av behållarna fanns ännu levande larver! Insekter kan också ha ett långt liv som vuxna. Skalbaggar som märgborre och snytbagge kan reproducera sig under två somrar och vissa stora jordlöpare kan leva upp till fem år som vuxna. Vuxna virvelbaggar kan också bli gamla.

Varför låter vårtbitare?

Speciellt varma kvällar och nätter under sommarmånaderna kan man höra det höga gnisslande ljud som kommer av att insekterna drar vingarna mot varandra. Det är endast hanarna som “spelar”, och detta för att locka till sig honor i omgivningen.

Vart finns vårtbitare?

Större vårtbitare, Decticus verrucivorus. Kroppslängd 25 - 45 mm - hane (till vänster) och hona (till höger). Finns i nästan i hela Sverige.