:

Finns det hjortron i Småland?

Innehållsförteckning:

  1. Finns det hjortron i Småland?
  2. Är hjortron skogsbär?
  3. I vilka länder finns hjortron?
  4. När kan man börja plocka hjortron?
  5. Är hjortron bär?
  6. Vad tillhör hjortron?

Finns det hjortron i Småland?

Hjortron finns i hela landet utom på Öland och de blir vanligare ju längre norrut du kommer. Plantorna gillar fuktig mark, sura förhållanden och mycket sol. Leta alltså på öppna mossar och myrar där solen kommer åt. Där tallar, skvattram och odonris skymmer får inte hjortronen tillräckligt med sol för att trivas.

Är hjortron skogsbär?

Den torra sommaren har gått hårt åt blåbären, men hjortron finns det gott om i de svenska skogarna och lingonen är också på gång. Enligt honom så är det så lite som mellan tre - fem procent av alla bär i skogen som plockas. ...

I vilka länder finns hjortron?

Utbredning. Hjortron förekommer i hela den norra tempererade zonen. I Sverige växer hjortron i nästan hela landet; från fjällområdena i Lappland i norr, till Skåne i söder, med undantag för Öland, där den saknas. I Norge upp till 1 400 m ö h; i söder; i norr upp till 1 000 m ö h.

När kan man börja plocka hjortron?

Hjortronkarten är känsliga för frost, därför kan skörden variera kraftigt från år till år. I fjälltrakten är de första bären mogna från slutet av juli/början av augusti beroende på hur varmt det varit. De mognar ofta i lite olika takt och kan plockas under några veckor om det inte blir för kyligt.

Är hjortron bär?

Hjortron - skogens guld - är de gyllene bär som växer på mymarker i norr. Det söta men ändå syrliga bäret är ett av de värdefullaste bären i vår natur.

Vad tillhör hjortron?

Hjortron

Systematik
OrdningRosordningen Rosales
FamiljRosväxter Rosaceae
UnderfamiljRosoideae
SläkteHallonsläktet Rubus