:

Hur effektiv är Radonsanering?

Innehållsförteckning:

  1. Hur effektiv är Radonsanering?
  2. Hur mycket kan FTX sänka radon?
  3. Vad kostar det att sanera radon?
  4. Hur mycket el drar en radonsug?
  5. Hur mycket kan man få ner radon?
  6. Kan man bli av med radon?
  7. Hur mycket radon kan man ventilera bort?
  8. Hur sanerar man Radonhus?
  9. Hur utförs en Radonsanering?

Hur effektiv är Radonsanering?

Radonhalten minskar med 65 procent. Mekaniskt frånluftssystem (F) ökar luftväxlingen inom- hus och sänker därmed radonhalten, framför allt den del som utgörs av radon från byggnadsmaterialet. Det finns dock risk för att effekten kan bli den motsatta, eftersom åtgärden ökar undertrycket inomhus.

Hur mycket kan FTX sänka radon?

När du anlitar FTX Gruppen Sverige AB för en radonsanering kan du lita på att vi sänker radonhalten ner till 200Bq/m3. Skulle mot förmodan radonhalten överstiga gränsvärdet lämnas förslag på kompletterande åtgärder tills dess att radonhalten understiger gränsvärdet på 200Bq/m3.

Vad kostar det att sanera radon?

För en normalstor villa där markradon är huvudproblemet brukar kostnaden för radonsanering, efter radonbidrag eller ROT-avdrag, bli runt 20-30 000 kr inklusive moms.

Hur mycket el drar en radonsug?

En radonsug drar ofta omkring 50 Watt.

Hur mycket kan man få ner radon?

Det är viktigt att se till att valda åtgärder sänker radonhalten till riktvärdet 200 Bq/m3 eller lägre.

Kan man bli av med radon?

Har man en förhöjd radonhalt i fastigheten på grund av markradon finns det flera sätt att åtgärda det. ... Man tätar rörgenomföringar av vatten, värme och el med en elastisk fogmassa som är avsedd för radon. Andra vanliga orsaker till inläckage är torrlagda brunnar och rensluckor.

Hur mycket radon kan man ventilera bort?

90 % är alltså okunniga om detta faktum. Gränsvärdet för radon i bostäder är 200 becquerel per kubikmeter. Statens Strålskyddssinstitut, SSI, räknar med att det finns cirka 150 000 bostäder med en högre radonhalt än 400 becquerel per kubikmeter, alltså dubbelt så mycket som gränsvärdet säger är tillåtet.

Hur sanerar man Radonhus?

I de flesta fall räcker det med att installera en radonavskiljare. Genom att lufta vattnet kraftigt med en radonavskiljare försvinner en stor del av radonet. Boverket har tagit fram broschyren "Åtgärder mot radon i bostäder" som innehåller information om vad radon är och hur du kan åtgärda radon i en bostad.

Hur utförs en Radonsanering?

Radonsanering görs med installerad radonsug, radonbrunn eller tätningar. Luft från marken letar sig in genom otätheter i husets grundkonstruktion. Drivkraften är undertrycket vid bottenplattan, på grund av husets ventilation.