:

Var i världen växer smultron?

Innehållsförteckning:

  1. Var i världen växer smultron?
  2. Är smultron svenskt?
  3. Finns smultron i USA?
  4. Är smultron?
  5. Var plantera smultron?
  6. När kom smultron till Sverige?
  7. Är smultron en blomma?
  8. Hur sprids smultron?
  9. Är smultron perenna?

Var i världen växer smultron?

Smultron växer naturligt över hela norra halvklotet. I Sverige är arten allmän, utom i norra Norrlands inland. Sällsynt ovan barrskogsgränsen.

Är smultron svenskt?

Smultron är därför ett typiskt svenskt bär (utanför den botaniska världen). ... I Sverige är det den odlade varieteten av hallon som har övertagit namnet hallon, medan de vilda varieteterna blivit vildhallon och skogshallon.

Finns smultron i USA?

Vilda jordgubbar finns över stora delar av Amerika, Europa och Asien. I Europa finns vilda smultron, som är den form av jordgubbe som romarna kände till. ... På 1700-talet började man använda en av de vilda formerna från Nordamerika och först i slutet av 1800-talet uppstod den art av jordgubbar vi känner idag.

Är smultron?

Smultron eller skogssmultron (Fragaria vesca) är 5–20 cm hög, har rotslående utlöpare, bakåtriktade foderblad och frukt som lätt lossnar. ... Månadssmultron (Fragaria vesca var. semperflorens), är en odlad variant av skogssmultron som blommar och sätter frukt hela sommaren.

Var plantera smultron?

Växtplats och plantering Smultron är mycket tacksam och lättodlad. En solig plats är i stort sett det enda kravet. Men allra bäst trivs smultron i mullrik jord. Bären är godast när de plockas och äts direkt, men du kan också använda dem till saft och bakverk.

När kom smultron till Sverige?

Frön från en sådan korsning gav upphov till vår jordgubbe, Fragaria x ananassa. Till Sverige kom jordgubben i slutet av 1700-talet. Den kallades då ananassmultron med anledning av det vetenskapliga namnet.

Är smultron en blomma?

Smultron blommar med små vita blommor. De kan bli upp till 2 dm höga. Bladen är mörkt gröna, trefingrade med tandad kant. Månadssmultron börjar blomma i maj med vita blommor och blommar om hela säsongen.

Hur sprids smultron?

Smultron sprider sig tämligen lätt genom revor, men det skadar verkligen inte att ge dem lite hjälp på traven på våren. Det finns de smultron som inte revar sig, månadssmultron, och de är mest lämpliga att ha som prydnadsväxt eller kantväxt.

Är smultron perenna?

Själva växten är en perenn och kommer att komma tillbaka år efter år, troligen också i ett större antal då smultron har en tendens att kunna sprida sig tämligen lätt. ... Växten har fina och karaktäristiska vita blommor och blomningsperioden infaller mellan maj och juli.