:

Hur är det att leva med diabetes 1?

Innehållsförteckning:

  1. Hur är det att leva med diabetes 1?
  2. Kan man leva ett normalt liv med diabetes?
  3. Vad innebär det att leva med diabetes?
  4. Hur är det att leva med diabetes typ 2?
  5. Hur vet man om man har diabetes typ 1 eller 2?
  6. Hur förändras livet med diabetes?

Hur är det att leva med diabetes 1?

Men när du förstår vad sjukdomen innebär och hur den behandlas kommer du att se att det går att leva lika bra som tidigare trots att du fått diabetes. Att ha typ 1-diabetes kräver mer plane- ring än annars men sjukdomen kommer inte att hindra dig från att i huvudsak leva som tidigare.

Kan man leva ett normalt liv med diabetes?

Dålig blodsockerinställning ökade sannolikheten för hjärt-kärlkomplikationer och synproblem. Utvecklingen har gått framåt och idag kan de flesta med diabetes i mångt och mycket leva ett normalt liv med rätt behandling.

Vad innebär det att leva med diabetes?

Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin och du får då för mycket socker i blodet. Typ 1-diabetes är en sjukdom du har hela livet, men det finns bra behandling att få. Diabetes är ett samlingsnamn för några sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet.

Hur är det att leva med diabetes typ 2?

Vid typ 2-diabetes har kroppen svårt att hålla sockerhalten i blodet tillräckligt låg. Vanliga symtom är bland annat trötthet och att du behöver kissa oftare. Symtomen kommer ofta långsamt och kan ibland vara svåra att märka. Du kan göra mycket själv för att sänka blodsockervärdet, men ibland behövs läkemedel.

Hur vet man om man har diabetes typ 1 eller 2?

Insjuknandet i typ 1-diabetes kan försiggå under en period – från några dagar till några veckor – och symtomen är tydliga. Vid typ 2-diabetes kan blodsockret stiga långsamt under lång tid, och symtomen är mer otydliga.

Hur förändras livet med diabetes?

Livet med Typ 1 diabetes är ständig beredskap – dag som natt (del 5) Sömnbrist, blodsockerkoll och ständig oro. Att drabbas av typ 1 diabetes innebär att livet aldrig mer blir detsamma, även för föräldrar till barn som har insjuknat. Vi tycker inte att det ska behöva vara så.