:

Hur det är att ha ADD?

Innehållsförteckning:

  1. Hur det är att ha ADD?
  2. Hur yttrar sig adhd?
  3. Vad innebär det att ha add?
  4. Hur förklarar man ADD?
  5. Vad är behandling av ADD?
  6. Har du ADD eller annan form av ADHD?
  7. Hur görs en utredning vid Add?
  8. Vad är besvär och svårigheter kopplade till diagnosen Add?

Hur det är att ha ADD?

Add är adhd med främst uppmärksamhetssvårigheter, det vill säga adhd utan hyperaktivitet eller överaktivitet. Du kan till exempel ha svårt att koncentrera dig och fokusera på en sak i taget. Det kan även vara svårt att planera, hålla ordning eller passa tider.

Hur yttrar sig adhd?

De flesta personer med adhd brukar brottas med uppmärksamhetssvårigheter eller koncentrations- svårigheter även i vuxen ålder. Man får inte saker ordentligt gjorda på jobbet, har svårt att fokusera på sina uppgifter och orkar inte lyssna aktivt på andra människor.

Vad innebär det att ha add?

ADD är en variant av ADHD, utan överaktiviteten. De som har ADD blir ofta blir lätt distraherade och tappar uppmärksamheten, men man är inte överaktiv. Istället kan de ha svårt att komma igång med aktiviteter.

Hur förklarar man ADD?

Orsak till ADD Orsaken till add och andra former av adhd är inte helt kartlagd, men de delar av hjärnan som styr kontroll av exempelvis uppmärksamhet och impulser är påverkad. Det är vanligare med add hos flickor än hos pojkar.

Vad är behandling av ADD?

  • Behandling av add. Add går inte att bota, men man kan lära sig att leva med diagnosen och även få bättre förutsättningar för olika svårigheter. Terapi och arbetsterapi är två former av behandlingar som kan hjälpa dig att hitta verktyg i din vardag för att underlätta.

Har du ADD eller annan form av ADHD?

  • Om du misstänker att du har add eller en annan form av adhd ska du ta kontakt med din vårdcentral för att få en remiss för en neuropsykiatrisk utredning. Om du är under 18 år kan du även ta kontakt med din skolsköterska eller ungdomsmottagning för att få en remiss.

Hur görs en utredning vid Add?

  • Utredning vid add. För att ställa diagnos görs en utredning av en psykolog och en läkare. Utredningen består av intervjuer med anhöriga, olika tester och medicinsk undersökning. Om det är ett barn som misstänks diagnos görs utredningen ofta på en barnmottagning eller på barn- och ungdomspsykiatrin.

Vad är besvär och svårigheter kopplade till diagnosen Add?

  • Besvär och svårigheter kopplat till diagnosen ADD. bristande uthållighet, svårt att styra tillbaka uppmärksamheten med viljans hjälp, svårt att fokusera på det väsentliga, svårt att skifta uppmärksamhet. oförutsägbarhet, bra och dåliga dagar, uttröttbarhet, motivationsberoende, svårt att följa regler, bristande tidsuppfattning,