:

Hur går en rättegång i brottmål till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur går en rättegång i brottmål till?
  2. I vilken ordning sker en rättegång?
  3. Vad gör nämndemännen i en rättegång?
  4. Vilka dömer i tvistemål?
  5. Vad händer om ett brott begås?
  6. Varför har man nämndemän?

Hur går en rättegång i brottmål till?

Domstolen håller ofta en huvudförhandling i brottmål, det brukar även kallas för rättegång. En del bötesbrott kan avgöras utan huvudförhandling. Då går en domare igenom handlingarna som lämnats in och dömer utifrån det.

I vilken ordning sker en rättegång?

När åtal har väckts kallas den misstänkte för tilltalad. Tingsrätten kommer därefter att boka in huvudförhandling i målet, dvs. det som i dagligt tal kallas rättegång. Till rättegången kallas den tilltalade och dennes försvarare, eventuell målsägande och målsägandebiträde, eventuella vittnen och sakkunniga.

Vad gör nämndemännen i en rättegång?

Nämndemän i tingsrätt och hovrätt De allmänna domstolarna avgör brottmål, tvistemål och ärenden. Nämndemän är med och dömer vid brottmål och familjemål.

Vilka dömer i tvistemål?

I tvistemål består rätten av antingen en eller tre juristdomare.

Vad händer om ett brott begås?

När ett brott har begåtts är det polisen som först utreder vad som har hänt. ... Detta kallas för förundersökning och den leds antingen av polis eller åklagare. Polis eller åklagare kan besluta att förundersökningen ska läggas ner. Det sker till exempel om det inte finns tillräckliga bevis för åklagaren att väcka åtal.

Varför har man nämndemän?

En nämndeman är en lekmannadomare i svensk och finsk rätt. ... I de allmänna domstolarna deltar nämndemän vid avgörande av brottmål och familjerättsliga tvistemål och i förvaltningsdomstolarna i en rad olika måltyper, till exempel socialförsäkringsmål och mål om olika former av tvångsvård.