:

Vad krävs för att man ska få besöksförbud?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att man ska få besöksförbud?
  2. Hur lätt är det att få besöksförbud?
  3. Vad är en förutsättning för att Husrannsakan ska få göras?
  4. Vad ska man göra om man blir förföljd?
  5. Hur får man besöksförbud?

Vad krävs för att man ska få besöksförbud?

Kontaktförbud får meddelas om det på grund av särskilda omständigheter finns en klar och konkret risk för att en utpekad person kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera en annan person.

Hur lätt är det att få besöksförbud?

Man ansöker om besöksförbud hos tingsrätten, skriftligt eller muntligt. Tillfälligt besöksförbud som omedelbart träder i kraft kan utfärdas av anhållningsberättigad tjänsteman, det vill säga polis som hör till befälet eller åklagare- eller tingsrätten.

Vad är en förutsättning för att Husrannsakan ska få göras?

För att genomföra en personell husrannsakan måste polisen ha synnerlig anledning att anta att personen man söker befinner sig där man letar (28 kap. 2 § rättegångsbalken, RB). Synnerlig anledning är ett ganska högt ställt krav. För att genomföra en husrannsakan krävs också proportionalitet.

Vad ska man göra om man blir förföljd?

Det händer att personer som känner sig utsatta för stalkning tar kontakt med polisen anonymt och utan viljan att göra en polisanmälan. I det fallet kan polisen enbart ge goda råd och hänvisa till socialtjänsten, ideella organisationer och föreningar. För att polisen ska kunna börja utreda ärendet krävs en polisanmälan.

Hur får man besöksförbud?

Den person förbudet gäller får inte besöka, kontakta eller följa efter den skyddade personen. Den person förbudet gäller får inte besöka eller vara i närheten av den skyddade personens bostad, arbetsplats eller andra ställen där hon eller han brukar vara.