:

Hur räknar man multiplikation med bråk?

Innehållsförteckning:

  1. Hur räknar man multiplikation med bråk?
  2. Hur delar man ett bråk?
  3. Hur dividerar man ett bråk med ett heltal?
  4. Hur räknar man subtraktion med bråk?
  5. Hur löser man ekvationer med bråk?
  6. Hur räknar man ut en fjärdedel?
  7. Vad får man om man multiplicerar ett tal med dess inverterade tal?
  8. Hur ser en fjärdedel ut?
  9. Vad är en nämnare i ett bråktal?
  10. Vad är nämnaren i bråkstrecket?
  11. Hur ska man multiplicera bråktal?

Hur räknar man multiplikation med bråk?

Sammanfattning. När du multiplicerar med bråk, multiplicera täljarna för sig och nämnarna för sig. Om du multiplicerar två bråk med varandra kan du förkorta tvärs över och dividera täljaren i den ena faktorn och nämnaren i den andra faktorn med samma tal.

Hur delar man ett bråk?

Division av bråktal Att dividera med ett bråktal är då samma sak som att multiplicera med detta bråktals inverterade tal. Du tar alltså bråket i nämnaren och byter plats på dess täljare och nämnare, och multiplicerar med det.

Hur dividerar man ett bråk med ett heltal?

Kom ihåg att alla heltal, till exempel 7, kan skrivas som bråket 7/1. Med andra ord: att dividera med ett bråk är samma sak som att multiplicera med det inverterade talet. Anledningen till detta såg du i Exempel 3. För att få bort nämnaren så multiplicerade du både täljaren och nämnaren med inversen av täljaren.

Hur räknar man subtraktion med bråk?

För att kunna subtrahera bråktal med varandra som har olika nämnare så förlängs eller förkortas bråktalen först. Detta för att få samma nämnare. Sedan adderas/subtraheras täljarna med varandra.

Hur löser man ekvationer med bråk?

Ekvationer i Bråkformat på Högskoleprovet

  1. Bråk med gemensamma nämnare går att skriva på samma bråkstreck direkt, ex. ...
  2. Ett sätt att få gemensam nämnare är att multiplicera nämnarna i bråken, ex. ...
  3. Vid multiplikation av bråk multipliceras täljarna för sig och nämnarna för sig, ex.

Hur räknar man ut en fjärdedel?

En fjärdedel är samma sak som 0.25. Om du slår 0.25*0.1 på räknaren får du 0.025. Att ta något gånger 0.1 är samma sak som att flytta kommatecknet ett steg åt vänster, dvs från 00.25 till 0.025.

Vad får man om man multiplicerar ett tal med dess inverterade tal?

Det inverterade tal Inverterade tal, eller inversen, är alltså det tal som ger att produkten mellan talet talen blir lika med $1$. Så om du exempelvis har bråktalet $\frac{3}{4}$ så är det inverterade talet $\frac{4}{3}$ . När man förlänger ett bråktal med dess inverterade talfår man $1$.

Hur ser en fjärdedel ut?

Eftersom det finns hundra rutor på lapptäcket så är varje ruta en hundradel - eller en procent - av hela lapptäcket. En fjärdedel av lapptäcket, vilket är de röda eller de gröna rutorna, är rutorna. Det kan vi också skriva som 25%.

Vad är en nämnare i ett bråktal?

  • I ett bråktal har vi en täljare och en nämnare. Täljaren är det tal som står ovanför bråkstrecket (i exempet ovan är täljaren 3), medan nämnaren är det tal som står under bråkstrecket (i exemplet ovan är nämnaren 4). Vi skulle kunna räkna ut bråktalet i exemplet ovan, genom att dela täljaren (3) med nämnaren (4) och få kvoten 0,75.

Vad är nämnaren i bråkstrecket?

  • Täljaren är det tal som står över bråkstrecket alt. divisionsstrecket, och nämnaren är det tal som står under. En bra minnesregel är t äljare – t ak och n ämnare – n ere. Talet nedanför bråkstrecket står för hur många delar en helhet består av. Som exempel har vi en tårta som kan delas i 4 lika stora delar.

Hur ska man multiplicera bråktal?

  • Multiplikation av bråktal är ganska enkelt. När man har två bråktal som man ska multiplicera, då multiplicerar man de båda talens täljare för sig och nämnare för sig. För att hålla reda på uträkningen är det bra att skriva upp det hela på ett gemensamt bråkstreck. Här kommer ett exempel på hur det kan gå till.