:

Vilka perenner kan man dela?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka perenner kan man dela?
  2. Hur delar man Bergenia?
  3. Hur nära ska man plantera perenner?
  4. Hur planterar och sköter man perenner?
  5. Hur delar man Alunrot?
  6. Hur delar man daggkåpa?
  7. Hur delar man en blomma?
  8. Hur tidigt på våren kan man plantera perenner?
  9. Vilka perenner kan man plantera på hösten?

Vilka perenner kan man dela?

Många stenpartiväxter kan delas med tre års mellanrum t. ex rosenbräcka, fjädernejlika och fetbladsväxter. Följande perenner delas med tio års mellanrum eller mer sällan; pioner, Mose brinnande buske, parasollblad, rodgersia, silverax, funkia, stormhatt, sockblomma, gentiana, gillenia, brudslöja och daglilja.

Hur delar man Bergenia?

De tidigaste kan delas direkt efter blomningen, särskilt om det är sådana som "försvinner" efter blomningen, som olika sorters sippor och vivor. Tänk bara på att göra delningen så pass tidigt att växterna hinner rota sig innan vintern kommer.

Hur nära ska man plantera perenner?

Ge de låga perennerna ett avstånd på 20-30 cm, medelhöga 40-50 cm och de höga 60-70 cm. Perennerna gör sig bäst i grupper om minst 3-5st i varje. Vill man, så kan man öka avståndet något mellan grupperna. Stora, höga perenner s.k. solitärer kan med fördel planteras en och en.

Hur planterar och sköter man perenner?

Plantera perenner så här

  1. Gräv runt jorden och ta bort ogräs.
  2. Blanda i ny planteringsjord och kogödsel.
  3. Placera ut plantorna, redan då kan du se om du ska ändra något från din skiss.
  4. Gräv ner roten och tryck till försiktigt.
  5. Vattna rikligt direkt efter plantering.

Hur delar man Alunrot?

Delas genom att man drar isär rosetterna och klipper av dem från moderstammen med rötter kvar på nya plantan. Hit hör alunrot som lämpligast delas på våren, liksom primulor som är enklast att lyckas med efter blomningen.

Hur delar man daggkåpa?

Dela plantorna Längs roten skjuter plantan då och då upp nya skott. Men oftast är det inte rotskotten som gör att daggkåpor sprider ut sig. Det är dess frön som efter blomningen ramlar till jorden och gror året därpå. Vill man förhindra att daggkåpan sprider sig, kan man klippa av blommorna när de börjar blomma över.

Hur delar man en blomma?

När man delar och planterar om växterna stimuleras tillväxten och man kan se fram emot dubbelt så många blommor. Gräv upp rotklumpen och dela den försiktigt med hjälp av en grep, spade eller kniv . När växten är delad kan du plantera om den där du vill ha den och vattna igenom den ordentligt. .

Hur tidigt på våren kan man plantera perenner?

Visst, är växterna krukodlade, kan man plantera nästan när som helst när det inte är tjäle, alltså så hårt i marken att man inte kan gräva. För de lövfällande, barrotade plantorna är det till och med idealiskt att de planteras när de är i vila, utan blad.

Vilka perenner kan man plantera på hösten?

Sådana är till exempel är vårkrage, brunnera, silverarv, sockblomma, gulltörel, spetsmössa, vintergröna, luktviol, smörboll, röllika, näva och daglilja. Pioner kan också delas i augusti-september. Hösten är den bästa tiden att plantera många perenner och buskar.