:

Hur dela stäppsalvia?

Innehållsförteckning:

  1. Hur dela stäppsalvia?
  2. Kan stäppsalvia blomma om?
  3. Hur sköta stäppsalvia?
  4. Vad passar ihop med stäppsalvia?
  5. Hur förökar sig Stäppsalvia?
  6. Hur klippa ner Salvian efter blomning?
  7. När ska man klippa ner stäppsalvia?
  8. Kan stäppsalvia övervintra i kruka?
  9. Hur klipper man ner stäppsalvia?
  10. Var klippa stäppsalvia?

Hur dela stäppsalvia?

Om alla stjälkar kommer från samma punkt vid jordytan (vilket de ofta gör), så går det inte så bra att dela plantan. Om det däremot kommer många stjälkar utspridda från jorden så går det bra att ta upp och dela.

Kan stäppsalvia blomma om?

Stäppsalvian är en av våra populäraste perenner och med all rätt: den vackra blå färgen, lagom storlek, god härdighet, bra torktålighet och att man lätt kan få den att blomma om vid nedklippning, gör att den förtjänar sin popularitet.

Hur sköta stäppsalvia?

Vattna ordentligt under etableringsåret, men jorden ska torka upp mellan vattningarna. Sen kan salvior tåla små perioder av torka, men mår givetvis bäst av en jämn bevattning. Klipper man ner stäppsalvia och skogssalvia direkt efter första blomningen, kommer en ny frisk grönska och blomning framåt sensommaren.

Vad passar ihop med stäppsalvia?

Stäppsalvian är lätt att kombinera med andra växter som rosor, liljor, prydnadsgräs, temynta eller röd rudbeckia. Du kan också plantera den ihop med lavendel, men de två har ganska lika växtsätt och kontrasten blir då inte så tydlig. Välj färg efter sällskap – stäppsalvian finns i vitt, rosa och olika nyanser av blått.

Hur förökar sig Stäppsalvia?

Klipper man ner stäppsalvia och skogssalvia direkt efter första blomningen, kommer en ny frisk grönska och blomning framåt sensommaren. Båda står länge som snittblommor, och går utmärkt att odla i krukor. Man kan föröka salvior genom delning och sticklingar. De går även att fröså.

Hur klippa ner Salvian efter blomning?

Innan salviorna blommat färdigt klipper jag ner dem till ca hälften och då kommer de igen med en andra, om än lite svagare, blomning. Det känns hårt att klippa ner dem när de fortfarande är fina men jag tycker att det är värt det. Jag hade salvior som blommade hela sommaren sen.

När ska man klippa ner stäppsalvia?

Tidig vår är en bra tid att beskära salvian. Om löven klipps bort innan vintern kan växten få det svårt att övervintra. Nu i februari kan skotten klippas ner till ungefär 5 cm. När du har beskurit salvian och vädret blir bättre kommer den att skjuta nya skott och bli yvigare.

Kan stäppsalvia övervintra i kruka?

Stäppsalvian övervintrar i krukorna, snöflingan och jätteverbenen byts ut varje år. Krukorna vilar på fina lejontassar inköpta under en semesterresa i Toscana för en del år sedan.

Hur klipper man ner stäppsalvia?

Om man inte har massor med perenner att klippa kan man försöka att ta av blomställningen vid ett bladpar som här på stäppsalvian. Klipp så långt ner som möjligt eller som i detta fallet där man ser att nya blomställningar är på gång i bladvecken.

Var klippa stäppsalvia?

Innan salviorna blommat färdigt klipper jag ner dem till ca hälften och då kommer de igen med en andra, om än lite svagare, blomning. Det känns hårt att klippa ner dem när de fortfarande är fina men jag tycker att det är värt det.