:

Kan man sätta lavendel på hösten?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man sätta lavendel på hösten?
  2. Kan man övervintra lavendel i kruka?
  3. Kan man få lavendel att blomma om?
  4. Har lavendel djupa rötter?
  5. Vilka växter kan man plantera på hösten?
  6. Kan man plantera smultron på hösten?
  7. Kan lavendel tål frost?
  8. Kan man ha lavendel inne?
  9. Varför blommar inte min lavendel?

Kan man sätta lavendel på hösten?

Lavendel kan också sås utomhus i september till november i krukor eller på friland avsett för uppdrivning. Krukorna står kvar ute hela vintern och till våren har plantorna hunnit växa till sig. Läs gärna mer i Så här försår du perenner.

Kan man övervintra lavendel i kruka?

Växtplats: Både i kruka och rabatt trivs lavendel bäst på solig plats och i kalkrik, gärna lite sandig och mager jord. ... Även om du bor i trakter, där lavendel inte övervintrar, kan du odla den. Plantera den i stor kruka, som du lyfter in till hösten och förvarar ljust och frostfritt.

Kan man få lavendel att blomma om?

Kommer det en andra blomning senare på eftersommaren? Man kan pröva att klippa lavendeln, det kan stimulera den till en andra blomning. Spara gärna även de vissna lavendelblommorna, de doftar gott i till exempel linneskåpet. Annars klipper man ner lavendeln på våren.

Har lavendel djupa rötter?

Just lavendel har väl rätt djupa rötter för att klara torra lägen, men sedum, saxifraga och liknande är ju växter som klarar sig med väldigt lite jord (typ sedumtak).

Vilka växter kan man plantera på hösten?

Barrväxter och städsegröna buskar,så som rhododendron planteras med fördel på hösten. De går även plantera på våren. Det viktigatse är att jorden fortfarande är varm så att rotsystemet hinner utvecklas. Barrotade träd brukar kunna planteras i oktober-november beroende på var i landet du bor.

Kan man plantera smultron på hösten?

Det finns de smultron som inte revar sig, månadssmultron, och de är mest lämpliga att ha som prydnadsväxt eller kantväxt. Nyplanterade växter är väldigt känsliga mot frost, se därför till att nätterna är frostfria innan du planterar dem på vårkanten.

Kan lavendel tål frost?

Fjärilslavendel och skärmlavendel Lavandula angustifolia är härdigast och den arten som lämpar sig bäst i Sverige. Kan tåla ner till 15 minusgrader, och man brukar räkna att den klarar sig till och med zon 3. Av den här arten finns ett ganska stort antal namnsorter med olika höjd, bladverk, blomform och -färg.

Kan man ha lavendel inne?

Visst kan du pröva att övervintra din lavendel inomhus, men problemet kan bli värmen och den torra luften om det är ett vanligt boningsrum. Försöka duger ju! ... Klarar du din lavendel till våren kan du då frisera lavendeln vid behov igen och ställa på balkongen efter avhärdning när frostrisken är förbi.

Varför blommar inte min lavendel?

Väldränerat och gärna lite upphöjt, då trivs den som bäst. Vill du torka blommor så ska du plocka dem precis innan de slår ut. Lägg de torkade blommorna i små påsar i linneskåpet så doftar det gott. Eller prova att göra lavendelsocker.