:

Kan EKG visa hjärtsvikt?

Innehållsförteckning:

  1. Kan EKG visa hjärtsvikt?
  2. Är hjärtsvikt och hjärtinfarkt samma sak?
  3. Vilken typ av hjärtsvikt?
  4. Vilka undersökningar görs vid hjärtsvikt?
  5. Vad är vänstersidig hjärtsvikt?
  6. Vad är den vanligaste formen av hjärtsvikt?
  7. Hur gör du för att må bättre trots hjärtsvikt?
  8. Hur får du behandling med Hjärtklaffssjukdomar?
  9. Vad är dekompenserad hjärtsvikt?

Kan EKG visa hjärtsvikt?

Undersökningar och utredningar. När du kommer till vårdcentralen får du vanligtvis göra ett EKG. Resultatet brukar inte bli som det ska om du har hjärtsvikt. Men även om EKG-undersökningen visar att det finns förändringar kan de bero på många andra hjärtsjukdomar än just hjärtsvikt.

Är hjärtsvikt och hjärtinfarkt samma sak?

Hjärtsvikt är inte samma sak som hjärtinfarkt (då en del av hjärtmuskeln dör) eller hjärtstillestånd (då blodet slutar cirkulera helt).

Vilken typ av hjärtsvikt?

Hjärtsvikt delas ofta in i två typer. Den ena typen innebär att hjärtat har sämre pumpförmåga, och den andra typen innebär att hjärtat är stelt och har svårt att fylla sig med blod. Man kan ha en av typerna, men det är också vanligt att man har båda. Bilden visar ett normalt hjärta.

Vilka undersökningar görs vid hjärtsvikt?

Om BNP-provet har visat höga halter i blodet ska patientens hjärta undersökas med ekokardiografi, en ultraljudsundersökning av hjärtat. Ultraljudsundersökningen i kombination med BNP-provet är den i dag lämpligaste metoden att fastställa hjärtsvikt. Ett normalt värde talar starkt emot hjärtsvikt.

Vad är vänstersidig hjärtsvikt?

Vänstersidig hjärtsvikt innebär att kraften i den vänstra kammaren, som pumpar blod genom hela kroppen, reduceras. Därför måste den vänstra kammaren arbeta hårdare för att pumpa samma mängd blod. Systolisk svikt: Den vänstra kammaren saknar kraft att sätta tillräckligt med blod i omlopp.

Vad är den vanligaste formen av hjärtsvikt?

  • Den vanligaste formen kallas systolisk dysfunktion eller HFrEF och HFmrEF. Det är då framför allt är den sammandragande så kallade systoliska pumpförmågan som är försvagad. En annan form av hjärtsvikt kallas diastolisk svikt eller HFpEF. Då har du kvar den systoliska pumpförmågan men har symtom och förhöjda NTproBNP-värden.

Hur gör du för att må bättre trots hjärtsvikt?

  • Du kan göra följande för att må bättre trots sjukdomen om du redan har hjärtsvikt: Ta dina läkemedel regelbundet och i rätt dos. Gå på regelbundna besök hos läkare eller sjuksköterska som är specialiserad på hjärtsvikt. Rör på dig regelbundet.

Hur får du behandling med Hjärtklaffssjukdomar?

  • Du får alltid behandling med läkemedelom du har hjärtsvikt. Ibland behöver du även få behandling för någon annan hjärtsjukdom som har orsakat hjärtsvikten. För en del kan till exempel en hjärtklaffsoperation förbättra hjärtats pumpfunktion. Läs mer om hjärtklaffsoperation i texten Hjärtklaffssjukdomar

Vad är dekompenserad hjärtsvikt?

  • Dekompenserad hjärtsvikt. Hjärtsvikt är en kronisk sjukdom där tillståndet försämras gradvis. Perioder av stabilitet (kompensation) avlöses som regel av (mer eller mindre) hastiga försämringar med ökad vätskeretention och behov av hospitalisering. Nedanstående figur redovisar symptom vid dekompenserad hjärtsvikt.