:

Hur sköter man humle?

Innehållsförteckning:

  1. Hur sköter man humle?
  2. När ska man så humle?
  3. Är humle en perenn?
  4. Vad kan man göra med Humle?
  5. Kan man så humle?
  6. När kan man ta sticklingar av humle?

Hur sköter man humle?

Humlen trivs där det finns ett bra mikroklimat, som i skydd av en vägg. Gödsla rikligt med naturgödsel på våren och ge den mycket vatten fram till midsommar. Ett bra material till störarna är obarkad gran, så långa du kan hitta. Är du mån om skörden så är det bra att hjälpa till att linda upp humlen medsols.

När ska man så humle?

När plantan kommit i gång och risken för frost är över planteras den ut på friland. Kom ihåg att rotsystemet blir stort. Varje humle behöver en kvadratmeter mark för sina rötter.

Är humle en perenn?

Vild humle är en härdig perenn Dess rotsystem övervintrar medan växtens ovanjordiska delar dör varje vinter. ... Humlen trivs bäst i fuktig och näringsrik jord i sol eller halvskugga.

Vad kan man göra med Humle?

Humlekottar används fortfarande inom folkmedicinen som medel mot nervösa tillstånd och sömnlöshet. Torkade humlekottar har en kryddig arom och bitter smak. De innehåller ett harts med bitterämnen (främst humulon och lupulon), östrogena ämnen och en eterisk olja med humulen.

Kan man så humle?

Humlen är ganska lätt att föröka genom delning, som man gjorde förr när man odlade humle för ölkryddning: man tar upp hela rotstocken på hösten och delar den i flera bitar, som man sedan planterar tillbaka med större avstånd. Humlen är också mycket härdig, den går bra långt upp i Norrland.

När kan man ta sticklingar av humle?

Förra året tog jag några sticklingar också, på försommaren. De växte till sig i en kruka under sommaren och när de blivit ca en meter planterade jag ut dem. I år har de redan kommit upp till tre meter :-D. Så, humle passar utmärkt att ta sticklingar av.