:

Hur delar man Dahlia?

Innehållsförteckning:

  1. Hur delar man Dahlia?
  2. Kan man övervintra Dahlia?
  3. Hur Förgro Dahlia?
  4. När skall man dela Dahlia?
  5. Har alla Dahliaknölar?
  6. När ska man ta upp dahlia?
  7. När ska man ta in dahlia?
  8. Måste man Förodla Dahlia?
  9. När Förkultivera Dahlia?

Hur delar man Dahlia?

Efter uppgrävning, tvätta av all jord från knölarna och låt dem torka några dagar på en sval plats. När knölarna är torra och rena är det lätt att dela dem med en sekatör. Skär bort alla rester av stjälken. Den röda linjen på bilden visar var den ska skäras av.

Kan man övervintra Dahlia?

Förvara dina dahliaknölar på ett svalt men frostfritt ställe där temperaturen är mellan 4-6 grader. Titta till knölarna då och då. Fukta lite med en blomspruta om det verkar vara för torrt. Om du ser mögel ska det skäras bort.

Hur Förgro Dahlia?

SÅ HÄR FÖRKULTIVERAR DU DAHLIA

  1. Använd en plasthink eller kruka med hål i botten, gärna 20 liter.
  2. Fyll upp med blomjord och sätt knölen 10 centimeter under jordytan.
  3. Ställ hinken ljust och svalt. ...
  4. Vattna mycket sparsamt tills gröna skott börjar växa upp ur jorden.
  5. Sköt nu plantan som en vanlig krukväxt.

När skall man dela Dahlia?

Det går att dela dahliaknölar både på våren och hösten. Risken med att göra det på hösten, när de precis har krävts upp, är att de inte är i vila och är mer ömtåliga än efter vintervilan. Dessutom finns en risk att de möglar vid snittytorna. Därför rekommenderar vi att dela dahliaknölar på våren, efter vintervilan.

Har alla Dahliaknölar?

Dahlior är ganska anspråkslösa och lätta att sköta och de kan odlas från knölar, sticklingar eller från frö. Det är sant att dahlior inte kan övervintra i jorden i vårt svenska klimat och i de fall man vill spara sina dahliaknölar måste man därför gräva upp dem och förvara knölarna frostfritt under vinterhalvåret.

När ska man ta upp dahlia?

När den ovanjordiska delen av plantorna har frusit ordentligt, (detta sker efter första eller andra rejäla frosten) är det dags att gräva upp knölarna! När plantorna ser bruna och döda ut så klipper vi av stjälkarna långt nere på plantan. Det kan behövas en grensax eller liknande större/kraftigt redskap.

När ska man ta in dahlia?

Vill du odla dahlia köper du färdiga knölar i trädgårdsbutiken eller sår dahliafrön i god tid. Dahlian ska sättas i rabatt eller kruka under perioden sena mars till början av juni. Knölarna tål inte frost så se till att de får stå frostfritt om du sätter knölarna tidigt.

Måste man Förodla Dahlia?

Du måste inte förodla dahlior, men om du gör det brukar blomningen sätta igång tidigare, vilket gör att du kan njuta längre av dahlians blomsterprakt. Steg 1. Låt gärna knölen ligga i vatten 10-30 min innan du planterar den i jord.

När Förkultivera Dahlia?

Vill du att dina dahlia-knölar ska blomma så tidigt som möjligt kan du förkultivera dem på våren innan tjälen gått ur marken. Sätt knölarna i en kruka med jord så hinner den bilda rötter och några blad innan det är dags för plantering utomhus. Plantera grunt så att ovansidan på knölen hamnar precis under jordytan.