:

Vilka är de fyra svenska grundlagarna?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka är de fyra svenska grundlagarna?
  2. Hur lyder de första raderna i regeringsformen?
  3. Vad reglerar regeringsformen RF?
  4. När uppkom regeringsformen?
  5. Vad innebär under lagarna?

Vilka är de fyra svenska grundlagarna?

Sveriges författning består av fyra grundlagar: regeringsformen tryckfrihetsförordningen yttrandefrihetsgrundlagen successionsordningen. Grundlagarna räknas till den högsta nivån av lagar och inga andra lagar får motsäga dem.

Hur lyder de första raderna i regeringsformen?

1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse. Den offentliga makten utövas under lagarna.

Vad reglerar regeringsformen RF?

All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Det står i regeringsformen – den grundlag som utgör grunden för vår demokrati. Regeringsformen beskriver hur landet ska styras, vilka demokratiska rättigheter medborgarna har och hur den offentliga makten ska fördelas.

När uppkom regeringsformen?

Det har funnits skrivna regler för hur Sverige ska styras sedan 1300-talet. Den första regeringsformen utfärdades 1634. 1809 kom en regeringsform som bland annat slog fast att det skulle finnas en viss maktdelning mellan kungen och riksdagen.

Vad innebär under lagarna?

För att medborgare i en stat ska kunna åtnjuta rättssäkerhet, och skyddas mot godtycke i rättstillämpningen, måste de kunna förutse vilka handlingar som är straffbelagda. Inom konstitutionell rätt innebär legalitetsprincipen att den offentliga makten utövas under lagarna.