:

Hur deklarera sjukvårdsförsäkring?

Innehållsförteckning:

  1. Hur deklarera sjukvårdsförsäkring?
  2. Hur bokföra förmån sjukvårdsförsäkring?
  3. Hur Förmånsbeskattas sjukvårdsförsäkring?
  4. Hur bokföra tjänstegrupplivförsäkring?
  5. Vilka försäkringar ska förmånsbeskattas?

Hur deklarera sjukvårdsförsäkring?

Förmånen värderas till arbetsgivarens kostnad för försäkringen, dvs. normalt premien för försäkringen. Den skattepliktiga förmånen av en sjukvårdsförsäkring som omfattar både skattepliktiga och skattefria insatser kan schablonmässigt beräknas till 60 procent av försäkringspremien.

Hur bokföra förmån sjukvårdsförsäkring?

En kostnad för en skattepliktig förmån av sjukvårdsförsäkring avseende anställda redovisas i kontogrupp 76. En utgift för en enskild näringsidkare, en delägare i ett handelsbolag eller en delägare i ett kommanditbolag avseende en sjukvårdsförsäkring bokförs som ett eget uttag i kontogrupp 20.

Hur Förmånsbeskattas sjukvårdsförsäkring?

En vårdförsäkringsförmån jämställs med lön och beskattas på samma sätt. Det innebär att du som arbetsgivare betalar både arbetsgivaravgifter och gör skatteavdrag för förmånen. Du behöver också lämna uppgifter om förmånen och skatteavdraget på medarbetarens lönespecifikation.

Hur bokföra tjänstegrupplivförsäkring?

En kostnad för en skattepliktig förmån av livförsäkringar bokförs normalt i kontogrupp 75 för anställda och i kontogrupp 69 för delägare som inte är anställda. För anställda sker förmånsbeskattningen i lönekörningen och redovisas som en kostnad (debetering) och en negativ kostnad (kreditering) i kontogrupp 73.

Vilka försäkringar ska förmånsbeskattas?

Sjuk- och Olycksfallsförsäkring Om premien betalas av arbetsgivare får arbetsgivaren göra avdrag för motsvarande som personalkostnad. Den anställde ska förmånsbeskattas för hela premien.