:

Kan man dela dahlior?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man dela dahlior?
  2. När ska man dela dahlior?
  3. Hur gör man med dahlior?
  4. Hur väcka dahlior?
  5. Kan man övervintra dahlior?
  6. Är Dahlia en perenn?
  7. När ska man Förgro Dahlia?
  8. Hur Vinterförvarar man dahlior?
  9. Hur lång tid tar det att väcka dahlior?

Kan man dela dahlior?

Efter uppgrävning, tvätta av all jord från knölarna och låt dem torka några dagar på en sval plats. När knölarna är torra och rena är det lätt att dela dem med en sekatör. Skär bort alla rester av stjälken. Den röda linjen på bilden visar var den ska skäras av.

När ska man dela dahlior?

Dessutom finns en risk att de möglar vid snittytorna. Därför rekommenderar vi att dela dahliaknölar på våren, efter vintervilan. Då har man dessutom facit hur bra de klarat sig och behöver inte lägga ner jobb med delning i onödan.

Hur gör man med dahlior?

SÅ HÄR FÖRKULTIVERAR DU DAHLIA

  1. Använd en plasthink eller kruka med hål i botten, gärna 20 liter.
  2. Fyll upp med blomjord och sätt knölen 10 centimeter under jordytan.
  3. Ställ hinken ljust och svalt. ...
  4. Vattna mycket sparsamt tills gröna skott börjar växa upp ur jorden.
  5. Sköt nu plantan som en vanlig krukväxt.

Hur väcka dahlior?

väcker du dahliaknölarna Någon gång från mitten av mars till mitten av april är det är dags att väcka liv i dahliaknölarna. Genom att de flyttas från sin mörka vinterförvaring i matkällaren till ett frosttåligt ute rum med dagsljus kommer små knoppar att dyka upp här och var i skarven mellan knöl och stjälk.

Kan man övervintra dahlior?

Dahlior är tacksamma och blommor ymnigt ända in till frosten. Knölarna klarar inte våra vintrar ute på friland, men det går bra att ta in dem och övervintra inomhus.

Är Dahlia en perenn?

Dahlia är en perenn vars knölar kräver vinterförvaring då de ej tål frost. Den vackra Dahlian har under senare år fått ett rejält uppsving och anses inte längre vara en "tantblomma".

När ska man Förgro Dahlia?

Lite beroende på var man bor kan april vara ett bra riktmärke för när det är det dags att ta fram knölarna och plantera dem i jord. Antingen planterar man knölarna direkt i krukor, men om man har ont om plats (eller många knölar) kan det vara bra att förgro dem i plastpåsar.

Hur Vinterförvarar man dahlior?

Förvara dina dahliaknölar på ett svalt men frostfritt ställe där temperaturen är mellan 4-6 grader. Titta till knölarna då och då. Fukta lite med en blomspruta om det verkar vara för torrt. Om du ser mögel ska det skäras bort.

Hur lång tid tar det att väcka dahlior?

Några krukor brukar visa blad efter bara någon vecka, medan andra kan dröja mycket längre. När blad väl har kommit upp behöver plantan mycket ljus för att de inte ska dra iväg och bli för rangliga. Oftast vågar jag flytta krukorna ut till växthuset, där det är svalt och mycket ljus.